Οι πωλήσεις λιανικής στην Ιαπωνία υποχώρησαν κατά διψήφιο ποσοστό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, καθώς η πανδημία και τα μέτρα για το lockdown επέφεραν μεγάλο πλήγμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης.

Η συνεχιζόμενη κάμψη στη ζήτηση εγείρει ρίσκα ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως θα μπορούσε να βυθιστεί στην ύφεση για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμενόταν και μια αναζωογόνηση μπορεί να είναι πιο υποτονική.

Οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν 12,3% τον Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της πτώσης στις δαπάνες για μεγάλες αγορές όπως αυτοκίνητα, αλλά και είδη ρουχισμού και γενικά αγαθά, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η πτώση έρχεται μετά από την αντίστοιχη 13,9% τον Απρίλιο, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 1998, και ήταν χειρότερη από την πτώση 11,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής ελπίζουν ότι μια ανάκαμψη των προσωπικών δαπανών, που αντιστοιχούν σε άνω του ήμισυ της οικονομίας, θα βοηθήσει στην στήριξη της ανάπτυξης, καθώς η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ζήτησης παγκοσμίως, απειλούν να καθυστερήσουν την ανάκαμψη.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι πωλήσεις λιανικής τον Μάιο εμφάνισαν άνοδο για πρώτη φορά σε τρεις μήνες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,1% σε προσαρμοσμένη βάση μετά από πτώση 9,9% τον Απρίλιο.

 

Share This