Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να δώσει σήμερα “ισχυρές απαντήσεις” για τον τομέα της οικολογίας, οι οποίες θα σταθούν “στο ύψος των προκλήσεων και των προσδοκιών”, μετά την μεγάλη άνοδο των Πρασίνων στις δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν χθες στη Γαλλία, και την αποχή ρεκόρ σχεδόν του 60% του εκλογικού σώματος από αυτές, σύμφωνα με την προεδρία.

Ο Μακρόν υποδέχεται σήμερα τα μέλη της Σύμβασης Πολιτών για το Κλίμα (CCC), η οποία απαρτίζεται από 150 πολίτες που κληρώθηκαν για να κάνουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές.

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ανελήφθη πέρυσι, είχε στόχο να ανταποκριθεί στην αμφισβήτηση που είχε εκφρασθεί στη διάρκεια της “κρίσης των κίτρινων γιλέκων”. Οι διαδηλωτές ζητούσαν κυρίως περισσότερη άμεση δημοκρατία.

Έξι από τους πολίτες αυτούς θα παρουσιάσουν σήμερα τα συμπεράσματα των εργασιών τους στον αρχηγό του γαλλικού κράτους.

Μετά την κρίση με τον νέο κορονοϊό, ο Μακρόν υποσχέθηκε να “επανεφεύρει” την προεδρία του. Κυρίως μίλησε για τη βούλησή του για την ανάπτυξη μιας “ισχυρής, οικολογικής, κυρίαρχης και αλληλέγγυας οικονομίας” για να εξέλθει η Γαλλία από την ύφεση που προκαλεί η κρίση από την επιδημία της Covid-19.

Μετά την νίκη των Πρασίνων σε πολλές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας (Λιόν, Μασσαλία, Μπορντό, και τη συμμαχία τους με την Αν Ινταλγκό, που επανεξελέγη στο Παρίσι) στις χθεσινές δημοτικές εκλογές και την αποτυχία του δικού του κόμματος, το οποίο γνώρισε την ήττα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας, η μετάβαση σε οικολογικές πολιτικές βρίσκεται περισσότερο από ποτέ στο επίκεντρο των δημόσιων συζητήσεων.

Αυτό που παραμένει άγνωστο προς το παρόν είναι τι θα κρατήσει από τις 149 προτάσεις που θα του κάνουν τα μέλη της CCC.

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων από αυτές είναι η πρόταση για τη μείωση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους στα 110 χλμ/ώρα από τα 130 χλμ/ώρα που είναι σήμερα, ένα μέτρο που θεωρείται ωστόσο ριψοκίνδυνο όσον αφορά τη δημοτικότητά του.

Οι πολίτες αυτοί ασχολήθηκαν με έναν αριθμό θεμάτων που διχάζουν, όπως ο δραστικός περιορισμός της διαφήμισης, η συνολική και υποχρεωτική ανακαίνιση των κτιρίων για λόγους ενεργειακής απόδοσης, ο περιορισμός της θέσης που έχει το ΙΧ αυτοκίνητο στις μετακινήσεις, η φορολόγηση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, η απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και η απαγόρευση των θερμαινόμενων υπαίθριων χώρων καφέ και εστιατορίων. Δεν ασχολήθηκαν ωστόσο με το ζήτημα του φόρου άνθρακα.

Η αντιπολίτευση της Δεξιάς ήδη διαμαρτύρεται για “τιμωρητική” οικολογία.

Οι περιβαλλοντικές μκο από την πλευρά τους, μολονότι κρίνουν τις προτάσεις αυτές ορισμένες φορές δειλές ή όχι πολύ πρωτότυπες, στηρίζονται σε αυτές για να διατηρήσουν τις πιέσεις στον πρόεδρο, ο οποίος δεσμεύτηκε να τις μεταβιβάσει “αφιλτράριστα” για να εφαρμοστούν.

Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση αυτή θα καθορίσει την πολιτική που θα ακολουθηθεί τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του Μακρόν στον προεδρικό θώκο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2022. Όσον αφορά την οικολογία, το πρώτο μέρος της θητείας του σηματοδοτήθηκε κυρίως από τον θόρυβο που προκάλεσε η αποχώρηση το 2018 από την κυβέρνησή του του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό, ο οποίος έκρινε ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Μετά τις χθεσινές δημοτικές εκλογές εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να γίνει ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός, για τον οποίο υπάρχουν επίσης ερωτήματα, κυρίως όσον αφορά την σκοπιμότητα μιας αλλαγής πρωθυπουργού μετά την επανεκλογή με υψηλό ποσοστό του Εντουάρ Φιλίπ στην Χάβρη, στη δυτική Γαλλία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

Share This