Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη θέση γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Αποφάσισα ότι δεν θα συμμετάσχω στην διαδικασία επιλογής για τη θέση», έιπε. «Επιστρέφω στα καθήκοντά μου ως Επίτροπος Εμπορίου με άμεση ισχύ.»

Ο Χόγκαν είχε την υποστήριξη από την ιρλανδική κυβέρνηση η οποία έκανε και την επίσημη εισήγηση για το πρόσωπό του μόλις την περασμένη εβδομάδα, αλλά τελικά αποφάσισε να παραμείνει ως επικεφαλής Εμπορίου της ΕΕ και να συνεισφέρει στις διαπραγματεύσεις σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την εμπορική ατζέντα και τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της ΕΕ.

Εκτός από την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας Covid-19, η ευρωπαϊκή επιτροπή είναι σε διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους της σχέσης μετά το Brexit ενώ ταυτόχρονα περιμένει τα χειρότερα από την αναζωπύρωση των εμπορικών εντάσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

«Αυτή η πολύ σημαντική ευρωπαϊκή ατζέντα γύρω από τον εμπόριο απαιτεί την απερίσπαστη και προσεκτική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Επιτρόπου Εμπορίου συγκεκριμένα», είπε ο Χόγκαν.

Ο ίδιος ο ΠΟΕ ως οργανισμός αντιμετωπίζει τις δικές του προκλήσεις: η χειρότερη χρονιάς για το παγκόσμιο εμπόριο μετά τη Μεγάλη Ύφεση, ένα κύμα νέων επιδοτήσεων που δίνουν οι κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της ύφεσης κόντρα στους παραδοσιακούς κανόνες, και μια εκστρατεία των ΗΠΑ να αλλάξουν τη φυσιογνωμία και τις αρμοδιότητες του ΠΟΕ που εποπτεύει εδώ και 25 χρόνια τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

Ο Χόγκαν είπε ότι η διαδικασία επιλογής του επόμενου επικεφαλής του ΠΟΕ πιθανότατα να επεκταθεί και πέραν του Σεπτεμβρίου, όταν θα αποσυρθεί ο σημερινός Γενικός Διευθυντής του οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη Ρομπέρτο ​​Αζεβέδο.

Ο Αζέβεντο ανακοίνωσε στα μέσα Μαΐου ότι θα αποχωρήσει από τις 31 Αυγούστου, ένα έτος πριν τη λήξη της δεύτερης τετραετούς θητείας του που ξεκίνησε το 2017. Η διαδικασία επιλογής του ΠΟΕ διαρκεί συνήθως περίπου έξι μήνες και μπορεί να επεκταθεί πέρα ​​από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This