Πάνω από τους μισούς Γάλλους θέλουν ο σημερινός πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ να παραμείνει στην θέση του έπειτα από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθη χθες, όπως προκύπτει από μια δημοσκόπηση των Harris Interactive – Epoka, που διενεργήθηκε για λογαριασμό των LCI, TF1 και RTL αργά χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο Φιλίπ κερδίζει την δημαρχία της Χάβρης, όπου είχε διατελέσει και στο παρελθόν δήμαρχος, με ποσοστό μεγαλύτερο του 58,8%.

Το γαλλικό Σύνταγμα επιτρέπει στον Φιλίπ να ορίσει έναν αναπληρωτή στον δημαρχιακό θώκο όσο εκείνος θα παραμένει πρωθυπουργός, όμως η νίκη του εγείρει ερωτήματα για το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 55% των Γάλλων πολιτών θέλει να παραμείνει πρωθυπουργός ο Φιλίπ και το 44% θέλει νέο πρωθυπουργό. Το 1% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Ενδεικτικό είναι ότι μια ανάλογη δημοσκόπηση τον περασμένο χρόνο έδειξε ότι το 48% ήθελε τον Φιλίπ για πρωθυπουργό, ενώ το 51% ήθελε άλλον πρωθυπουργό και το 1% δεν είχε απαντήσει.

Η παραμονή του Φιλίπ στον πρωθυπουργικό θώκο εξαρτάται από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αφού ο τελευταίος “ελέγχει” σε γενικές γραμμές την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που συγκροτούν το κυβερνών κεντρώο κόμμα LREM και οι κεντρώοι και κεντροδεξιοί κοινοβουλευτικοί σύμμαχοί του (MoDem, Agir), οι οποίοι παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Φιλίπ.

 

Share This