Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν τον Ιούνιο, την πρώτη ετήσια πτώση τους από το 2012, καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει την αγορά ακινήτων, σύμφωνα με την Nationwide Building Society.

Οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με πέρυσι στις 216.403 λίρες κατά μέσο όρο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,4%.

Η αγορά κατοικιών, δέχεται πλήγμα από την πτώση της οικονομικής ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή πολλοί μεσίτες στρέφονται σε online πωλήσεις, ενώ οι πραγματικές πωλήσεις τον Μάιο ήταν 50% χαμηλότερες από το αντίστοιχο μήνα το 2019.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ετήσια αύξηση των τιμών των κατοικιών σταμάτησε, δεδομένου του μεγέθους του σοκ στην οικονομία ως αποτέλεσμα της πανδημίας», δήλωσε ο Robert Gardner, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide. «Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την αγορά κατοικίας παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.»

Η αύξηση της ανεργίας και η αυξανόμενη απροθυμία των δανειστών να αναλάβουν κίνδυνο σημαίνουν ότι οι προοπτικές είναι απίθανο να βελτιωθούν.

 

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This