Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo αναμένει ότι η γερμανική οικονομία θα ξεκινήσει να ανακάμπτει σταδιακά από την ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός, σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις του Ifo.

Αφότου η οικονομική παραγωγή συρρικνώθηκε 2,2% στο α΄ τρίμηνο και προβλέπεται να έχει υποχωρήσει 11,9% στο β΄ τρίμηνο, το ινστιτούτο προβλέπει ανάπτυξη 6,9% στο γ΄ τρίμηνο και 3,8% στο δ΄ τρίμηνο.

“Τα πράγματα θα αρχίσουν σταδιακά να ανακάμπτουν ξανά τώρα”, ανέφερε ο επικεφαλής προβλέψεων του Ifo, Timo Wollmershaeuser.

Ωστόσο, αυτό βασίζεται στις εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία της πανδημίας και στις πολιτικές απαντήσεις σε αυτή, οι οποίες έρχονται με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, σύμφωνα με το Ifo.

“Η ισχυρή ανάπτυξη που αναμένεται στο β΄ μισό του έτους, μπορεί να εξηγηθεί ως αποτέλεσμα της χαμηλής παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης”, ανέφερε ο Wollmershaeuser.

Το Ifo προβλέπει ότι η γερμανική οικονομική παραγωγή θα συρρικνωθεί 6,7% αυτό το έτος σε σχέση με το 2019.

Για το επόμενο έτος, το Ifo αναμένει ανάπτυξη 6,4%, που σημαίνει ότι το επίπεδο της οικονομικής παραγωγής που επιτεύχθηκε στο τέλος του 2021, θα είναι ίδιο με το επίπεδο του 2019.

Ο μέσος αριθμός των ανέργων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από τα 2,3 εκατ. στα 2,7 εκατ. το 2020. Αντιθέτως, το 2021 θα μειωθεί στα 2,6 εκατ.

Αυτό θα φέρει το ποσοστό της ανεργίας από το 5% στο 5,9% το 2020, προτού υποχωρήσει στο 5,6% το 2021.

 

Share This