Η μετάβαση της Μ. Βρετανίας από τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνεται ταχύτατα τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επικεφαλής της κυβέρνησης θέλουν να μειώσουν σύντομα το συνολικό αποτύπωμα ρύπων.

Σήμερα τα οχήματα με μειωμένες εκπομπές ρύπων αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 7% των συνολικών πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, δηλαδή 2% περισσότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά του 2019 και του 2018.

Στα τέλη Μαρτίου, υπήρχαν σχεδόν 110.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα και 155.000 υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα plug-in, έχοντας αυξητική τάση για τη συνέχεια, καθώς γίνεται μεγάλη καμπάνια για στροφή των οδηγών προς την ηλεκτροκίνηση.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν ξεπεράσει για πρώτη φορά τα υβριδικά οχήματα, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και των σημείων φόρτισης.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς αυτοκινήτου, τα αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές ρύπων θα αντιπροσωπεύουν το 2027 περίπου το 25% όλων των νέων ταξινομήσεων, το 2031 θα αντιπροσωπεύουν το 50% και το 2035 το 75%. Ωστόσο η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει ποσοστό πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων της τάξης άνω του 50% έως το 2030, έχοντας βάλει το χρονοδιάγραμμα για την απαγόρευση της πώλησης βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το 2040.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Share This