Οι ΗΠΑ έχουν αγοράσει σχεδόν ολόκληρες τις διεθνείς προμήθειες ενός από τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του κορονοϊού, σύμφωνα με το skynews.

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αγόρασαν όλη τη διαθέσιμη ρεμδεσιβίρη για τον Ιούλιο και το 90% των αποθεμάτων για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Η ρεμδεσιβίρη, η οποία αναπτύχθηκε για τη θεραπεία του Έμπολα, παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Gilead Sciences – και έχει τιμή 2.340 δολάρια ανά ασθενή στις πιο πλούσιες χώρες.

Η εταιρεία συμφώνησε να στείλει σχεδόν όλες τις προμήθειες του φαρμάκου στις ΗΠΑ τους επόμενους τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η ρεμδεσιβίρη δεν θα είναι διαθέσιμη για χρήση σε ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη μέχρι τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Δρ Andrew Hill, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

”Αυτή η συμφωνία που έχει επιτευχθεί από τις ΗΠΑ σημαίνει ότι οι ασθενείς με κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις θεραπείες που θα τους έβγαζαν γρήγορα από το νοσοκομείο και θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους”, τόνισε ο ίδιος.

”Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι για τους επόμενους τρεις μήνες δεν θα υπάρχουν προμήθειες Remdesivir – Η Αμερική θα πάρει τα φάρμακα και δεν θα έχουμε πρόσβαση σε αυτά. Αυτό θα συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη”, πρόσθεσε ο Δρ Andrew Hill.

Ακόμη ανέφερε πως οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα μπορούν να παράγουν εκδόσεις του φαρμάκου, αλλά δεν είναι σε θέση να τα πουλήσουν στην Ευρώπη, επειδή η Gilead έχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτό.

 

Share This