Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προχώρησε στην πρώτη σύλληψη παραβάτη του νέου νόμου για την “εθνική ασφάλεια” που πέρασε η Κίνα και αφορά και το έδαφος της ημιαυτόνομης πόλης – κράτους.

Ο αμφιλεγόμενος “Νόμος για την Εθνική Ασφάλεια”, αφού πέρασε από όλες τις διαδικασίες στο κινεζικό Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο (κοινοβούλιο), υπεγράφη χθες Τρίτη από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τέθηκε σε εφαρμογή λίγες ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με τον νόμο, όποιος “υπονομεύει την εθνική ενοποίηση” του Χονγκ Κονγκ με την ηπειρωτική Κίνα αντιμετωπίζει ποινές που φθάνουν έως και την ισόβια κάθειρξη, ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος.

Πολλές από τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο στο Χονγκ Κονγκ θα κρίνονταν παράνομες, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο νέος νόμος φαλκιδεύει την αυτονομία που εγγυάτο η συμφωνία μεταβίβασης του Χονγκ Κονγκ από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κίνα την 1η Ιουλίου 1997.

Σε αυτήν προβλέπεται ότι το Χονγκ Κονγκ ενσωματώνεται μεν στην Κίνα, ωστόσο υπό το σχήμα “μία χώρα, δύο συστήματα”, με βάση το οποίο, τουλάχιστον έως το 2047, εξασφαλίζονται οι οικονομικές και σε ένα βαθμό και οι πολιτικές ελευθερίες των κατοίκων της πόλης – κράτους, που είναι άγνωστες στην ηπειρωτική Κίνα, η οποία κυβερνάται μονοκομματικά από το ΚΚ Κίνας.

 

Share This