Το ηλεκτρονικό σύστημα trading του Deutsche Boerse, κατέρρευσε την Τετάρτη λόγω τεχνικού προβλήματος, για δεύτερη φορά μέσα στο έτος, με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαπραγμάτευση παραγώγων και μετοχών σε μια σειρά αγορών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ η Δανία υποχρεώθηκε να αναβάλει τη δημοπρασία κρατικού της ομολόγου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μόνο 30 από τις 99 μετοχές του δείκτη HDAX μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανίζονταν στον ηλεκτρονικό πίνακα του συστήματος Xetra στις 12 μ.μ. στη Φρανκφούρτη. Το κλασσικού τύπου trading στο Boerse Frankfurt, όπου συνήθως πραγματοποιούνται συναλλαγές πολύ μικρότερες από εκείνες που διεξάγονται μέσω του Xetra, λειτουργεί κανονικά.

«Είναι πολύ σπάνιο για την αγορά να μένει εκτός συναλλαγών για τόσο μεγάλο διάστημα, είμαι όμως χαρούμενος που συνέβη σήμερα καθώς δεν περιμένουμε την ανακοίνωση σημαντικών στοιχείων ή εταιρικών νέων και όχι την περασμένη εβδομάδα που η αγορά δέχθηκε πλήγμα από τις εξελίξεις γύρω από την Wirecard», ανέφερε ο Γκιγιέρμο Χερνάντεζ Σαμπέρε, της MPPM. «Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών γίνεται ούτως ή άλλως κοντά στο κλείσιμο άρα οι όγκοι έχουν το περιθώριο να αποκατασταθούν».

Προβλήματα με το trading στο Eurex Exchange, μιας από τις βασικές πλατφόρμες για futures, είχαν ως αποτέλεσμα να ανασταλούν οι πωλήσεις ομολόγων σην Ευρώπη. Οι τιμές των futures των γερμανικών κρατικών ομολόγων δεν ανανεώνονταν από το πρωί, ενώ η Δανία ανέβαλε μια δημοπρασία ομολόγου λόγω των τεχνικών δυσκολιών.

Οι συναλλαγές μετοχών σε Βιέννη, Πράγα, Βουδαπέστη, Λιουμπλιάνα και Ζάγκρεμπ σταμάτησαν επίσης, καθώς και αυτές οι αγορές χρησιμοποιούν τις υποδομές του Deutsche Boerse.

Στις 17 Απριλίου παρόμοιο τεχνικό θέμα είχε πλήξει τα ίδια χρηματιστήρια σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This