Το ευρώ είναι στα ισχυρότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών στον επίσημο δείκτη σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας της ΕΚΤ που συγκρίνει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα με ένα καλάθι άλλων βαρυσήμαντων νομισμάτων.

Στο παρελθόν αυτό θα αποτελούσε πηγή ανησυχίας για την ΕΕ που με προεξάρχουσα τη Γερμανία, εξαρτάται σημαντικά από τις εξαγωγές.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του στο Bloomberg, ο Μάρκους Άσγουορθ, τα πράγματα τώρα είναι πλέον διαφορετικά. Το πρώτο στάδιο στη μετά – κορωνοϊό οικονομική ανάκαμψη θα έχει ως «πρωταγωνιστές» τους εγχώριους καταναλωτές περισσότερο, παρά τις υπεράκτιες αγορές αγαθών. Αρα, ένα ισχυρό ευρώ μπορεί να θεωρηθεί ως βασικό κριτήριο για τη δύναμη της Ευρώπης εν συγκρίσει με τις ΗΠΑ και άλλα μέρη του κόσμου.

Τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η διαχείριση που έκανε η ΕΕ αναφορικά με τον Covid-19 από υγειονομικής πλευράς είναι μακράν ανώτερη από την αντίστοιχη των Αμερικανών. Οσο καλύτερα διαχειρίζεσαι μια τέτοια κρίση, τόσο πιο γρήγορα ανοίγεις την οικονομία σου, σχολιάζει ο Άσγουορθ.

Είναι από τις φορές που ο η ισχύς ενός νομίσματος φαίνεται σαν κάτι που να μπορεί να αντέξει η ΕΚΤ, αν βέβαια αποτελεί αληθινή αντανάκλαση της βελτίωσης των προοπτικών της εγχώριας ανάπτυξης.

Οι δείκτες του Bloomberg για την οικονομική δραστηριότητα δείχνει μια βαθιά πτώση τόσο για την αμερικανική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία κατά τη διάρκεια του lockdown, ωστόσο η ανάκαμψη είναι ταχύτερη και πιο πλήρης σε Γαλλία και Γερμανία – τις βασικές «ατμομηχανές» της ευρωζώνης.

Στα μέσα Ιουνίου, η οικονομική δραστηριότητα σε Γερμανία και Γαλλία είχε φτάσει στο 80% με 90% των φυσιολογικών επιπέδων, έναντι 65% για τις ΗΠΑ.

Η ΕΕ και η ΕΚΤ δεν θα θέλουν την υπερβολικά γρήγορη άνοδο του ευρώ που θα απειλούσε το επόμενο στάδιο της όποιας ανάκαμψης, μειώνοντας την ανάπτυξη των εξαγωγών. Χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Γαλλία θα επικεντρώσουν την προσοχή τους και στην προσπάθεια να σωθεί η τουριστική περίοδος, κάτι που ένα πληθωρισμένο νόμισμα δεν θα βοηθούσε.

Κάποιος θα περίμενε ότι το ευρώ θα ήταν πιο αδύναμο δεδομένου του μαζικού προγράμματος της ΕΚΤ ύψους 1,35 τρισ. ευρώ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ωστόσο, με τις παρόμοιες παρεμβάσεις από άλλες κεντρικές τράπεζες, αυτό δεν έχει συμβεί. Ακόμα και τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ δεν αποτελούν πια τόσο ισχυρό όπλο καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά και άλλα επιτόκια διεθνώς.

Η αντίδραση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ απέναντι στην κρίση, ήταν να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό της ισχύος του δολαρίου για να αποτραπεί μια συστημική παγκόσμια ύφεση. Η επιτυχία της Fed είχε επιπτώσεις στην ενίσχυση άλλων νομισμάτων. Αλλά το ευρώ είναι εμφανώς υψηλότερα έναντι των άλλων σημαντικών νομισμάτων, όπως το κινεζικό γιουάν και η βρετανική λίρα

Η πραγματική διαφορά στην Ευρώπη ήταν ο συνδυασμός της νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με μια ουσιαστική εγχώρια και πανευρωπαϊκή δημοσιονομική στήριξη. Αυτό βελτίωσε τις προσδοκίες των επενδυτών για την μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της ΕΕ. Αν ακόμη και οι πασίγνωστοι Γερμανοί υποστηρίξουν τη δημοσιονομική στήριξη των Ιταλών και των Ισπανών, αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα – ένα μήνυμα πολύ διαφορετικό από τη λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα μετά την τελευταία κρίση.

Η γαλλο-γερμανική Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Άνγκελα Μέρκελ, σημαδεύτηκε από μια σταθερή δέσμευση να θεσπιστεί το προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 750 δισ. ευρώ το καλοκαίρι. Ενώ η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία και η Δανία έχουν βάσιμες ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανώνται τα χρήματα, το κλίμα στο Βερολίνο είναι οριστικά υπέρ μιας πιο ενοποιημένης οικονομικής αντίδρασης ώστε να διατηρηθεί το ευρώ ζωντανό.

Από σήμερα, η Γερμανία αναλαμβάνει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και η Καγκελάριος Μέρκελ δεν θα ήθελε να αμαυρώσει την κληρονομιά της με ακόμα μια ευρωπαϊκή αποτυχία. Όπως καταλήγει ο Άσουορθ, είναι κρίμα που χρειάστηκε μια παγκόσμια πανδημία για να αλλάξουν οι Γερμανοί τη νοοτροπία τους περί λιτότητας. Υπάρχουν πολλά εμπόδια για την ανάκαμψη της Ευρώπης, αλλά ένα ισχυρότερο νόμισμα δεν πρέπει να είναι ένα από αυτά.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This