Οι πρώτες δοκιμές ενός πειραματικού εμβολίου κατά κορωνοϊού από την Pfizer Inc. και τη BioNtech SE έδειξε ότι είναι ασφαλές και προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού στους ασθενείς που δοκιμάστηκε.

Το προϊόν δοκιμάστηκε σε 45 υγιείς ενήλικες χωρισμένους σε διαφορετικές ομάδες: Σε 24 από αυτούς έγιναν δύο ενέσεις με δύο διαφορετικές δόσεις του πειραματικού εμβολίου, σε 12 από αυτούς έγινε μία ένεση με πολύ υψηλή δόση και σε εννέα άτομα του δείγματος έγιναν δύο εικονικές ενέσεις. Στις ομάδες που έλαβαν τις δύο ενέσεις καταγράφηκε το υψηλότερο επίπεδο αντισωμάτων.

Η αμερικανική Pfizer και η γερμανική BioNTech βρίσκονται σε αγώνα δρόμου με εταιρείες όπως η AstraZeneca Plc, η Moderna Inc. και δεκάδες άλλες εταιρείες βιοφαρμακευτικών προϊόντων αλλά και ακαδημαϊκές ομάδες για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά του Covid-19.

«Πρόκειται για τα πρώτα καλά νέα που έχουμε μετά την ανακοίνωση του Operation Warp Speed», δήλωσε ο Πήτερ Χοτεζ, ερευνητής εμβολίων και πανεπιστημιακός. Το Operation Warp Speed ​​είναι το πρόγραμμα της διοίκηση του Τραμπ για την κυκλοφορία ενός εμβολίου στην αγορά το συντομότερο δυνατό.

Όπως δήλωσε ο Χοτεζ παρότι χρειάστηκαν δύο δόσεις, το εμβόλιο παρήγαγε «σημαντικά επίπεδα αντισώματων εξουδετέρωσης του ιού».

Οι μετοχές της Pfizer σημειώνουν άνοδο έως και 5,6% σήμερα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ οι μετοχές της BioNtech σημείωσαν άνοδο έως και 19% στη Γερμανία.

Τη Δευτέρα, οι μετοχές της Inovio Pharmaceuticals Inc. υπέστησαν μεγάλη πτώση καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε ένα δικό της πειραματικό εμβόλιο χωρίς όμως να δώσει λεπτομερή στοιχεία.

Οι δύο συνεργαζόμενες εταιρείες Pfizer και BioNtech ανακοίνωσαν ότι η μελέτη τους για το πειραματικό εμβόλιο ονομάζεται BNT162b1 και βρίσκεται υπό την επιστημονική αξιολόγηση από ομότιμους ( σ.σ. η αξιολόγηση από ομοτίμους χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα μιας επιστημονικής δημοσίευσης).

Οι δύο εταιρείες αξιολογούν τουλάχιστον τέσσερα πειραματικά εμβόλια σε διάφορες δόσεις και θα επιλέξουν εκείνο με τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα για να το προωθήσουν στο επόμενο στάδιο των δοκιμών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν έως και 30.000 ασθενείς και μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και αυτόν τον μήνα.

Εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί επιτυχές, οι δύο εταιρείες εκτιμούν ότι θα παράγουν έως και 100 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους και πιθανότατα περισσότερες από 1,2 δισ. δόσεις έως το τέλος του 2021. Θα διανείμουν από κοινού το προϊόν παγκοσμίως εκτός από την Κίνα, όπου η BioNTech έχει συνεργασία με την Fosun Pharma.

Στη μελέτη δεν καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες στους ασθενείς. Μερικοί ασθενείς ανέφεραν πόνο στο σημείο της ένεσης και χαμηλό πυρετό μετά τη δεύτερη ένεση. Ένας από τους ασθενείς που έλαβαν την εφάπαξ υψηλή δόση ανέφερε έντονο πόνο στο σημείο που του έγινε το εμβόλιο.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This