Επιτάχυνε ο ρυθμός ανάκαμψης της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς η ευρύτερη άρση των περιορισμών προκάλεσαν περισσότερες προσλήψεις τον περασμένο μήνα, αν και οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμειναν αυξημένες την περασμένη εβδομάδα.

Τα μισθολόγια αυξήθηκαν κατά 4,8 εκατ. τον Ιούνιο έναντι των αναθεωρημένων στοιχείων για αύξηση κατά 2,7 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του υπουργείου Εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε για δεύτερο μήνα στο 11,1%. Ποσοστό πολύ υψηλότερο από τα χαμηλά που κατέγραφε η ανεργία στη χώρα την περίοδο πριν την πανδημία όταν διαμορφώνονταν στο 3,5%.

Σε ξεχωριστή του το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν λιγότερο του αναμενόμενου, στα 1,43 εκατομμύρια, την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιουνίου. Οι συνεχιζόμενες αξιώσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν ελαφρώς στα 19,3 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 20 Ιουνίου.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν την αύξηση του αριθμού των μισθολογίων κατά 3,23 εκατ., ενώ εκτιμούσαν ότι το ποσοστό ανεργίας θα διαμορφώνονταν στο 12,5%.

Επιπλέον το Γραφείο Στατιστικής του υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε ότι επιλύθηκε σε μεγάλο βαθμό ένα πρόβλημα των τελευταίων μηνών εξαιτίας του οποίου πολλοί ερωτηθέντες είχαν ταξινομηθεί ως απασχολούμενοι, ενώ θα έπρεπε να είχαν χαρακτηριστεί ως άνεργοι. Προσαρμοσμένο για τα σφάλματα, το ποσοστό ανεργίας του Ιουνίου θα ήταν περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο – ή 12,3%, σε σύγκριση με το 16,4% το Μάιο.

Τα Future στην Wall Street διευρύνουν την άνοδό του μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This