Η Tesla Inc. εκτόπισε την Toyota Motor Corp. καταλαμβάνοντας την πρωτιά ως η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Οι μετοχές της Tesla, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί την τιμή τους από την αρχή του έτους, σημειώνουν άνοδο κατά 3,5% σήμερα, ανεβάζοντας την χρηματιστηριακή της αξία στα 207,2 δισ. δολάρια, έναντι των 201,9 δισ. δολάρια της Toyota.

Ο CEO της εταιρείας, Έλον Μασκ, έχει γίνει διάσημος αγνοώντας ή παραβιάζοντας πολλές από τις καθιερωμένες νόρμες και κανόνες της αυτοκινητοβιομηχανίας στα 10 χρόνια από τότε που εισήγαγε την Tesla στο Χρηματιστήριο. Παρότι, όμως, η αξία της εταιρείας του έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, παραμένει το χάσμα μεγέθους της εταιρείας του και των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών του κόσμου.

Η Tesla παρήγαγε 103.000 οχήματα το πρώτο τρίμηνο, ή περίπου το 4% των σχεδόν 2,4 εκατομμυρίων οχημάτων που κατασκευάσε η Toyota, η οποία έχει εδραιωθεί στην αγορά για τις προσιτές τιμές την αξιοπιστία της, βασιζόμενη σε καινοτομίες παραγωγής μεγάλης κλίμακας.

Η Tesla έγινε η δεύτερη πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο τον Ιανουάριο, όταν ξεπέρασε τη Volkswagen AG. Η σημερινή της αξία είναι διπλάσια του γερμανικού γίγαντα.

Η Toyota μετά την εισαγωγή των ηλεκτρικών οχημάτων αερίου με το υβριδικό Prius καθυστέρησε για το επόμενο βήμα της, των πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πλέον στοιχιματίζει στις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Η εταιρεία πραγματοποιεί επιπλέον σειρά επενδύσεων υψηλού προφίλ σε αυτοκινούμενα αυτοκίνητα. Η Toyota έχει προβλέψει για φέτος πτώση στα κέρδη της κατά 80% φέτος και αναμένει ότι θα μπορούσε να χρειαστεί έως το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους προτού ανακάμψει η αγορά αυτοκινήτων σε επίπεδα προ-πανδημίας.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This