Νέος εξωδικαστικός συμβιβασμός της Novartis. Η εταιρεία συμφώνησε με τις αμερικανικές Αρχές να καταβάλει περίπου 700 εκατ. δολάρια για να κλείσει άλλη μια υπόθεση διαφθοράς, που αφορά πανάκριβα δώρα σε γιατρούς με ανταλλάγματα.

Η φαρμακευτική καλείται να καταβάλει 678 εκατ. δολάρια στην αμερικανική κυβέρνηση και σε άλλα κράτη προκειμένου να λύσει εξωδικαστικά την αγωγή για ένα πρόγραμμα «ομιλητών», που έτρεχε από το 2002 έως το 2011. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, με το πρόσχημα επιμορφωτικών συγκεντρώσεων,ξόδεψε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για εξεζητημένα γεύματα, σκάφη, εκδρομές σε θέρετρα με γκολφ, αθλητικές εκδηλώσεις και αμοιβές ομιλητών.

Πολλές φορές οι γιατροί δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν παρουσιάσεις στις λεγόμενες διαλέξεις ενώ υπήρξαν ελάχιστες ή καθόλου συζητήσεις σχετικά με την ιατρική στις εκδηλώσεις αυτές, σύμφωνα με τον διακανονισμό.

Για παράδειγμα ένας γιατρός, ο οποίος έγραψε περισσότερες από 8.000 συνταγές για φάρμακα της Novartis, έλαβε 320.000 δολάρια. Ένας άλλος γιατρός που έγραψε 9.000 συνταγές έλαβε 220.000 δολάρια και ένας τρίτος γιατρός που έγραψε 3.600 συνταγές πληρώθηκε πάνω από 200.000 δολάρια.

Ο διακανονισμός της αγωγής ανακοινώθηκε από την Γενική Εισαγγελέα του Μανχάταν, Όντρει Στράους η οποία δήλωσε ότι η εταιρεία έκανε φανφάρες με «αμοιβές διαλέξεων, υπερβολικά γεύματα και πανάκριβα ποτά που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από δωροδοκίες για να ζητήσουν από τους γιατρούς σε όλη τη χώρα να συνταγογραφήσουν φάρμακα της Novartis».

Ο Vas Narasimhan, διευθύνων σύμβουλος της Novartis, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι η εταιρεία έχει ήδη αλλάξει, «με νέα ηγεσία, ισχυρότερη κουλτούρα και πιο ολοκληρωμένη δέσμευση για την ηθική που είναι ενσωματωμένη στην καρδιά της εταιρείας μας». «Με αυτές τις συμφωνίες σηματοδοτούμε ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία καθώς συνεχίζουμε να μελετούμε την ιατρική για να βελτιώσουμε και να επεκτείνουμε τις ζωές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Narasimhan.

Η συμφωνία κλείνει επίσης την υπόθεση με τις κατηγορίες του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης σχετικά με τα «δώρα» για την αύξηση των πωλήσεων φαρμάκων για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη. Σε ξεχωριστό διακανονισμό, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 51 εκατομμύρια δολάρια για να κλείσει άλλη υπόθεση της Εισαγγελίας της Βοστώνης με κατηγορίες ότι παραβίαζε την ομοσπονδιακή νομοθεσία και είχε σχέση με το Medicare.

Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 25 Ιουνίου ότι θα πληρώσει περίπου 347 εκατομμύρια δολάρια για να κλείσει την υπόθεση που αφορά τις εταιρείες της σε Ελλάδα και Βιετνάμ.

Το 2015, η εταιρεία πλήρωσε επίσης 390 εκατομμύρια δολάρια για υπόθεση που αφορούσε τις ΗΠΑ και τα σκευάσματα Exjade και Myfortic. Στην υπόθεση της Νέας Υόρκης, η Novartis αντιμετώπισε κατηγορίες ότι δωροδοκούσε χιλιάδες γιατρούς με δήθεν αμοιβές, ταξίδια ψαρέματος, δείπνα σε ακριβά εστιατόρια για να αυξήσει τις πωλήσεις φαρμάκων υπέρτασης Lotrel και Valturna, μαζί με το φάρμακο για το διαβήτη Starlix. Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει κάποτε αποζημίωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λέει η Χόλι Φρουμ του Bloomberg Intelligence .

Οι αμερικανικές αρχές κάνουν λόγο για 80.000 τέτοια events από το 2002 έως το 2011. Μεταξύ αυτών των εκδηλώσεων ήταν ένα δείπνο 10.000 $ στο Nobu της Νέας Υόρκης.

Ορισμένοι γιατροί που συνταγογράφησαν χιλιάδες σκευάσματα της Novartis έφτασαν σε «αμοιβές» ύψους 220.000 δολαρίων.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This