Την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξαν για άλλη μία φορά οι Ρώσοι πολίτες, ψηφίζοντας υπέρ της δυνατότητας να παραμείνει στον προεδρικό θώκο και πέραν της 20ετούς θητείας του.

Με ποστοστό 78% και συμμετοχή περί του 65% στο σχετικό δημοψήφισμα οι Ρώσοι επί της ουσίας άνοιξαν το δρόμο την παραμονή του Πούτιν στην προεδρία για σχεδόν 40 χρόνια.

Ο Πούτιν που είναι ήδη ο μακαβριότερος πρόεδρος από την εποχή του Στάλιν καθώς βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2020, πήρε το «οκ» από τους Ρώσους πολίτες, σε μία περίοδο που δεν είναι και η καλύτερη για εκείνον από πλευράς δημοτικότητας, καθώς στα τελευταία polls τα ποσοστά του έφθασαν στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα.

Μετά το δημοψήφισμα ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορέσει να βάλει υποψηφιότητα για τις επόμενες 2 εκλογικές αναμετρήσεις για την προεδρία της Ρωσίας, η θητεία της οποίας είναι 6ετούς διάρκειας.

Η παρούσα θητειά του Πούτιν λήγει το 2024.

Παρά το γεγονός πως προχώρησε στη διεξαγωγή δημοψιφίσματος ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν προτίθεται βάλει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This