Του Ivan Krastev

Καθώς μαινόταν ο κορονοϊός εντεινόταν η σπέκουλα ότι η κρίση θα ενισχύσει την λαϊκή στήριξη προς το κράτος, την εμπιστοσύνη στους ειδικούς καθώς και τον φιλοευρωπαϊσμό και τον αντί-ευρωπαϊσμό.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως όλα αυτά είναι ψευδαισθήσεις. αντιθέτως, η κρίση έχει φέρει επανάσταση στις αντιλήψεις των πολιτών για την παγκόσμια τάξη -ξεπερνώντας τις διακρίσεις μεταξύ εθνικισμού και παγκοσμιοποίησης.

Μια ομάδα -οι DIYers- βλέπει έναν κόσμο του 19ου αιώνα για κάθε χώρα. Οι Πολεμιστές του Νέου Ψυχρού Πολέμου ακούνε ηχώ του 20ου αιώνα και στρέφονται στην Αμερική του Trump για να τους υπερασπιστεί από την Κίνα. Οι στρατηγικοί κρατιστές προβλέπουν έναν 21ο αιώνα με ενώσεις και περιφέρειες.

Αυτή η τελευταία ομάδα είναι η μεγαλύτερη και αντιπροσωπεύει μια νέα μορφή φιλοευρωπαίων που πιστεύει ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να στηρίξει τη δική της κυριαρχία μέσω μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής, μέσω ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και μετεγκατάστασης της παραγωγής.

Αυτή η στιγμή αντιπροσωπεύει μια νέα ευκαιρία για την ευρωπαϊκή συνεργασία -αλλά οι ηγέτες της ηπείρου πρέπει να προβάλουν τα επιχειρήματα τους προσεκτικά για να αποφύγουν να προκαλέσουν έναν επανειλημμένο ευρωσκεπτικισμό.

Αντί για μια “στιγμή Hamilton” της πρώτο-ομοσπονδίας, ζούμε μέσω μιας “στιγμής Milward” ισχυρών ταυτοτήτων εθνικού κράτους πυ ψάχνουν για προστασία σε έναν επικίνδυνο κόσμο.

Πηγή: ECFR

 

Share This