Την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή Σοφών υπό την προεδρία του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, αναμένεται να παραδώσει στην κυβέρνηση την  πρόταση της με τις κατευθύνσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου για την Ελλάδα, τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα βασίζεται το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης:

  • Πράσινη ανάπτυξη με στόχο η Ελλάδα να αποτελέσει μοντέλο για την ενεργειακή μετάβαση στην Ε.Ε.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός. Ο κ. Πατέλης υπενθύμισε την ύπαρξη υπουργείου για το συγκεκριμένο σκοπό αναδεικνύοντας το έργο που επιτέλεσε κατά την περίοδο της καραντίνας και σημειώνοντας ότι και αυτή την περίοδο συνεχώς αναπτύσσονται νέες λειτουργίες
  • Επενδύσεις με στόχο να αντιμετωπιστεί το χαμηλό επίπεδο των εξαγωγών αλλά και στην παροχή κινήτρων για ενίσχυση των επενδύσεων. Παράλληλα θα εξεταστεί και τρίτο πυλώνας του ασφαλιστικού όπως και το γεγονός ότι απαιτούνται φορολογικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μειωθεί η παραοικονομία αλλά και να αυξηθεί το μέγεθος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των οποίων είναι μικρομεσαίες.
  • Απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Ειδική αναφορά έγινε στην ενίσχυση των κινήτρων για την αύξηση των θέσεων εργασίας συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων κατάρτισης και επανεκπαίδευσης.
Share This