Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία θα χάσει τουλάχιστον 1,2 τρισεκατομμύριo δολάρια φέτος, λόγων των ταξιδιωτικών περιορισμών και της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών να ταξιδέψουν όσο η πανδημία του κορωνοϊού παραμένει ενεργή, αναφέρει η έκθεση που παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη.

Οι απώλειες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 1,5% της παγκόσμιας οικονομίας, θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, εάν το χτύπημα στα διεθνή ταξίδια αναψυχής συνεχιστεί έως τον Μάρτιο του 2021, με τις σκληρότερες επιπτώσεις που πλήττουν τα αναπτυσσόμενα και νησιωτικά κράτη, σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Η κατάρρευση του τουρισμού θα μπορούσε να κοστίσει την Τζαμάικα το 11% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της και να μειώσει το ΑΕΠ της Ταϊλάνδης κατά 9%, δήλωσε η UNCTAD. Άλλες ευαίσθητες χώρες όπως η Κένυα, η Αίγυπτος και η Μαλαισία θα μπορούσαν να χάσουν περισσότερο από το 3% του ΑΕγχΠ τους, ανέφερε η έκθεση.

Τα χαμένα έσοδα μπορεί να μεταφραστούν σε απότομη αύξηση της ανεργίας σε αυτές τις χώρες με τη δυνατότητα μείωσης των μισθών κατά 12% στην Ταϊλάνδη, 11% στην Τζαμάικα και 9% στην Κροατία.

Πλουσιότερα έθνη με πιο διαφοροποιημένες οικονομίες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ επίσης θα χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τον τουρισμό, ανέφερε η έκθεση.

Στον χάρτη με πιο ανοιχτό κίτρινο χρώμα εμφανίζονται οι χώρες που ο τουρισμός έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην συνολική οικονομική δραστηριότητα, το ΑΕΠ.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This