Η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να ανακάμπτει τον Ιούνιο, με τον σύνθετο δείκτη PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης να ενισχύεται για δεύτερο διαδοχικό μήνα, καταγράφοντας άλμα, όπως έδειξαν τα τελικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η IHS Markit.

Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών στις 48,5 μονάδες από 31,9 μονάδες τον Μάιο, ξεπερνώντας την αρχική μέτρηση που ήταν στις 47,5 μονάδες.

Τα στοιχεία της IHS Markit έδειξαν ότι μόνο η Γαλλία ξεπέρασε το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ειδικότερα, ο γαλλικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε τον Ιούνιο στις 51,7 μονάδες, με τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης – παρά την βελτίωση των δεικτών τους σε υψηλά τεσσάρων μηνών – να παραμένουν σε τροχιά συρρίκνωσης (Γερμανία 47 μονάδες, Ιταλία 47,6 μονάδες και Ισπανία 49,7 μονάδες).

Συνολικά στην Ευρωζώνη, ο PMI για τις υπηρεσίες συνέχισε να ανακάμπτει από το ιστορικό χαμηλό του Απριλίου, σκαρφαλώνοντας στις 48,3 μονάδες τον Ιούνιο από 30,5 τον Μάιο. Η τελευταία μέτρηση είναι η υψηλότερη από το Φεβρουάριο. Παράλληλα, ο PMI για τον κλάδο της μεταποίησης ενισχύθηκε στις 47,4 μονάδες τον Ιούνιο από 39,4 μονάδες τον Μάιο.

“Ο [σύνθετος] δείκτης PMI σημείωσε άλμα περίπου 17 μονάδων τον Ιούνιο, μία άνοδος που στα 22 χρόνια της έρευνας ξεπερνιέται μόνο από το άλμα του Μαΐου κατά 18 μονάδες”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγους της IHS Markit.

“Η ανάκαμψη αυτή σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτα γρήγορη αλλαγή πορείας στην Ευρωζώνη μετά την βουτιά της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας. Έχοντας βυθιστεί σε πρωτοφανή χαμηλά τον Απρίλιο εν μέσω του μαζικού κλεισίματος επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της κρίσης του κορονοϊού, ο PMI ενισχύεται πλέον σε ένα επίπεδο που δείχνει συρρίκνωση του ΑΕΠ με τριμηνιαίο ρυθμό μόλις 0,2%, ένδειξη ισχυρής μηνιαίας ανόδου του ΑΕΠ τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο”, πρόσθεσε.

 

Share This