Ο κορονοϊος κινδυνεύει να αυξήσει τις κοινωνικές και οικονομικές διαφορές στην Ιταλία, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Istat), η οποία αποτυπώνει σε έρευνά της την κοινωνική και οικονομική κατάσταση στη χώρα μετά την πανδημία.

“Ο κορονοϊός κινδυνεύει να διευρύνει τις κοινωνικές διαφορές σε μια κλίμακα στην οποία είναι πιο εύκολο κανείς να ακολουθήσει καθοδική, παρά ανοδική πορεία”, υπογραμμίζει στην ετήσια έκθεσή της η Istat. Για παράδειγμα, το 26% των ιταλών που γεννήθηκαν από το 1972 μέχρι το 1986 κινδυνεύει να βρεθεί σε δυσκολότερη οικονομική και επαγγελματική κατάσταση από τους γονείς του.

Το 12% των ιταλικών επιχειρήσεων, παράλληλα, σκέφτεται να μειώσει το προσωπικό της, αρχίζοντας από τους νέους και τις γυναίκες. Η δε διδασκαλία εξ αποστάσεως των τελευταίων μηνών δημιουργεί προβλήματα στις φτωχότερες οικογένειες της χώρας, οι οποίες ζουν τις νότιες περιφέρειές της. Σύμφωνα με την Istat, μπορεί να σημειωθεί και περαιτέρω μείωση των γεννήσεων, παρά το ότι το 46% των ιταλών απάντησε ότι η ιδανική του οικογένεια είναι εκείνη με δυο παιδιά.

“Υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση ρευστότητας, αν και η χώρα προσπαθεί να αντιδράσει”, αναφέρεται στην έκθεση. Η Istat υπογραμμίζει ότι οι κοινωνικές διαφορές έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στον μεγάλο αριθμό θυμάτων του κορονοϊού, καθώς “παρατηρήθηκε μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων σε οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Share This