Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε σήμερα στην τελική του ανάγνωση συμπληρωματικό προϋπολογισμό που αυξάνει τις δαπάνες κατά 4,3 δισεκ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία να επιβιώσει από την κρίση του κορονοϊού, ενώ μεγάλα κόμματατης αντιπολίτευσης απείχαν.

Το σχέδιο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας περιλαμβάνει 1,6 δισεκ. ευρώ για θέσεις εργασίας, επαγγελματική κατάρτιση και ένα νέο σχέδιο αναστολής συμβάσεων εργασίας, εκπτώσεις φόρων και καθυστερήσεις στην καταβολή τους για εταιρίες που προχωρούν σε επενδύσεις ή βρίσκονται σε ιδιαίτερα πληγείσες περιοχές, καθώς και 500 εκατ. ευρώ για το εθνικό σύστημα υγείας.

Μόνο οι 108 βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος, από τα συνολικά 230 μέλη του Κοινοβουλίου, ψήφισαν το σχέδιο, αλλά καθώς τα περισσότερα άλλα κόμματα απείχαν, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε.

Η πανδημία δημιούργησε ‘τρύπα’ 8,7 δισεκ. ευρώ στα δημόσια έσοδα, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών Ζοάο Λεάο, προβλέποντας έλλειμμα 6,3% το 2020 και αύξηση του δημόσιου χρέους στο 134,4% του ΑΕΠ συγκριτικά με 117,7% πέρυσι.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

Share This