Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Κατά το χαιρετισμό του ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε:

«Είναι η πρώτη εν σώματι παρουσία μου στην Ελλάδα μετά την περίοδο της καραντίνας και επιτρέψτε πριν απ’ όλα να σας ευχηθώ κάτι για το οποίο σίγουρος – κάθε επιτυχία στα καθήκοντά σας ως αρχηγού του κράτους.

Έχουμε μπροστά μας έναν ευρωπαϊκό Ιούλιο όπου αναμένουμε με αισιοδοξία την Σύνοδο Κορυφής και τη συμφωνία των αρχηγών – κρατών των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πακέτο ανάκαμψης και την οικονομική επανεκκίνηση.

Και πιστεύω ότι και για τη χώρα μας αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία γιατί όχι μόνο θα μας δώσει πρωτοφανείς πόρους που θα μπορέσουν να στηρίξουν τη ζώσα οικονομία, αλλά κυρίως τους ασθενέστερους και αυτούς που υπέφεραν πιο πολύ από την πανδημία, αλλά και να δώσουμε ελπίδα και στους νέους Έλληνες.

Ήμουν χθες στην Πάτρα κι έλεγα ας είναι αυτή η γενιά του braindrain η τελευταία γενιά Ελλήνων που αναγκάστηκε να αφήσει την πατρίδα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η αλλαγή σελίδας θα μπορέσει να σημάνει ουσιαστικά και μια νέα εποχή για το οικονομικό και παραγωγικό πρότυπο της χώρας».

Υποδεχόμενη τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απάντησε, δίνοντας έμφαση στην ευρωπαϊκή στήριξη στο θέμα του μεταναστευτικού:

«Χαίρομαι κι εγώ που σας βλέπω από κοντά κύριε αντιπρόεδρε. Η πανδημία δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Ευρώπης.

Όπως είπατε το θέμα της επανεκκίνησης των οικονομιών είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλες τις χώρες αλλά ιδίως για τη δική μας, γιατί αυτή η γενιά του braindrain έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα προς το παρόν και μακάρι να μην κληθεί να πληρώσει ακόμη μεγαλύτερο, τα πράγματα να πάνε από δω και πέρα καλύτερα.

Νομίζω ότι είναι κι ευκαιρία να αποδειχτεί στην πράξη κι η αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ευρώπης συνολικά.

Αλλά εσείς έχετε την αρμοδιότητα και σε έναν άλλο πολύ σημαντικό τομέα, των προσφύγων και του μεταναστευτικού, που κι εκεί η χώρα μας σηκώνει τεράστιο βάρος κι έχει αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, γιατί καλείται να προστατεύσει ανθρώπους κατατρεγμένους και να συνδυάσει αυτήν την οφειλόμενη, κατά τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο προστασία με την προστασία βεβαίως των συνόρων μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης και με τη διασφάλιση και της ασφάλειας της χώρας.

Αυτήν την πολύ δύσκολη εξίσωση καλείται κι εδώ η Ευρώπη που προς το παρόν, παρόλα τα βήματα που έχουν γίνει κι έχετε κι εσείς συμβάλει σε αυτό, περιμένουμε με ενδιαφέρον και κάποια αγωνία τολμών να πω, κι εκεί να δούμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη η οποία δεν ήταν στο παρελθόν τόσο επαρκής θα έλεγα».

 

Share This