Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελλοντική τους σχέση τερματίστηκαν μια μέρα νωρίτερα εν μέσω προειδοποιήσεων ότι παραμένουν οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο Λονδίνο όπως είχε προγραμματιστεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, με αξιωματούχους να σημειώνουν ότι ο πρόωρος τερματισμός τους δεν αποτελεί ένδειξη ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν αύριο Παρασκευή με συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών, Ντέιβιντ Φροστ και Μισέλ Μπαρνιέ.

«Οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν ολοκληρωμένες και χρήσιμες», ανέφερε ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασικείου. «Την ίδια στιγμή όμως υπογράμμισαν τις σημαντικές διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ μας σε πολλά σημαντικά ζητήματα».

Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν το εάν η Βρετανία θα πρέπει να παραμείνει δεσμευμένη από τους ευρωπαϊκούς νόμους μετά το Brexit, ο έλεγχος του δικαιώματος ψαρέματος στα βρετανικά ύδατα και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην εποπτεία οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ο Μπαρνιέ ανέφερε σε δήλωση του ότι ενώ «παραμένουν σοβαρές αποκλίσεις» πιστεύει ότι «μια συμφωνία είναι δυνατή και προς το συμφέρον όλων».

Η ΕΕ αναμένει ότι «οι θέσεις της θα γίνουν περισσότερο κατανοητές και σεβαστές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία», είπε. «Χρειαζόμαστε την ανάλογη δέσμευση από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Μπαρνιέ τόνισε τις «κόκκινες γραμμές» του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την αλιεία και την ανάγκη να ξεφύγει από το δίκαιο της ΕΕ. Είπε ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να επιμένει σε ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τη διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο πλευρών, μιας «βιώσιμης» αλιευτικής λύσης, καθώς και ενός αποτελεσματικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών.

Οι δύο πλευρές προσπαθούν να επιτύχουν μια εμπορική συμφωνία πριν από την τελική έξοδο της Βρετανίας με το μπλοκ στο τέλος του έτους. Χωρίς συμφωνία, η Βρετανία και η ΕΕ θα αναγκαστούν να πραγματοποιούν τις εμπορικές τους συναλλαγές με τους όρους που καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, δηλαδή την επιστροφή δασμών και ποσοστώσεων.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This