Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel ανακοίνωσε ότι ο χρόνος πιέζει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έλθουν σε μια συμφωνία για ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.

“Το μονοπάτι είναι δύσκολο και θα απαιτήσει μεγάλη προθυμία και ετοιμότητα για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές”, τόνισε μιλώντας σε εκπροσώπους στην άνω βουλή, την Bundesrat, καθώς ξεκίνησε η εξάμηνη προεδρία της ΕΕ από την Γερμανία.

“Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας, ο χρόνος πιέζει και κάθε ημέρα μετράει”, ενώ στόχος είναι να βρεθεί μια συμφωνία πριν από τις θερινές διακοπές.

Τα κράτη-μέλη της ΈΕ διαπραγματεύονται για ένα ταμείο 750 δισ. ευρώ, που θα προκύψουν κυρίως από κοινό δανεισμό, για να βγάλει την ΕΕ από τον οικονομικό κίνδυνο.

Η Γερμανίδα ηγέτης έχει τονίσει τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ φέτος, μεταξύ των οποίων και η επιβραδυμένη οικονομία, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και η μάχη για την εξάλειψη της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Merkel διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο για τη θέση της ΕΕ ανάμεσα στο αυξανόμενο status της Κίνας ως υπερδύναμη και της εξασθενισμένης θέσης των ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Trump.

Ως επικεφαλής της κυβέρνηση συνήθως μιλάει στην κάτω βουλή, Bundestag, αλλά αυτή ήταν μόλις η τρίτη της επίσκεψη στη Bundesrat εδώ και 15 χρόνια ως Καγκελάριος, και η πρώτη από το 2007.

 

Share This