Αύξηση της ζήτησης είδαν τα γερμανικά εργοστάσια τον Μάιο μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί σε ισχύ λόγω κορωνοϊού. Τα τελευταία ευρήματα αποτελούν ακόμα ένα σημάδι ότι η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας άρχισε και πάλι να παίρνει μπροστά.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 10,4% τον Μάιο, μετά την πτώση ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο. Οι πωλήσεις προς την ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 43,5%.

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση στα εργοστάσια πέρασε το χειρότερο σημείο, ωστόσο ο ακόμα χαμηλός ρυθμός παραγγελιών υποδεικνύει ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι ολοκληρωμένη για πού καιρό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι ακόμα περίπλοκη στις αγορές εκτός Ευρώπης.

Η ευρωπαϊκή οικονομία μόλις ξεκίνησε τον δύσκολο και μακρύ δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα και οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει να μην βασιζόμαστε υπερβολικά στα πρώιμα σημάδια ανάκαμψης, καθώς η συνολική δραστηριότητα είναι πιθανόν να παραμείνει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα για αρκετό διάστημα.

Η Γερμανία επλήγη σημαντικά από το κλείσιμο των εργοστασίων, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και την πτώση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ενδεικτικά, η Airbus σχεδιάζει να περικόψει 15.000 θέσεις εργασίας και οι 10.000 εξ αυτών είναι στη Γερμανία και τη Γαλλία. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler έχει επίσης ανακοινώσει ότι η βιομηχανία θα βρεθεί αντιμέτωπη επίπονες περικοπές εξαιτίας της κρίσης.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This