Από τα θέατρα του Γουέστ Εντ του Λονδίνου, ως τις όπερες και τα μπαλέτα, η πολιτιστική βιομηχανία αποτελεί ένα από τα εξέχοντα εξαγώγιμα προϊόντα της Βρετανίας και είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των τουριστών, αλλά και των ντόπιων.

Ωστόσο μετά την επιβολή καραντίνας τον Μάρτιο έμεινε χωρίς ζωντανό κοινό, την ώρα που άλλοι τομείς στη χώρα αρχίζουν να ξαναλειτουργούν.

«Θέλω όλοι οι πολιτιστικοί μας θεσμοί να λειτουργήσουν και πάλι κανονικά», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν στο δίκτυο Sky News.

«Πολύ σύντομα ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να επιτρέψουμε τις παραστάσεις σε εξωτερικούς χώρους και ότι αργότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα μπορέσουμε να έχουμε παραστάσεις με τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση σημείωσε ότι η επένδυση 1,57 δισεκατομμυρίου στερλινών στις τέχνες που ανακοίνωσε είναι η υψηλότερη που γίνεται ποτέ στον πολιτιστικό τομέα της Βρετανίας.

Το Σάββατο η Αγγλία προχώρησε στα μεγαλύτερα βήματα που έχει κάνει προς την επάνοδο σε μια κανονικότητα, ανοίγοντας ξανά παμπ, κομμωτήρια και εστιατόρια, κάτι στο οποίο βοήθησε η μείωση των αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται στο 1,5 μέτρο από τα 2 που ήταν προηγουμένως.

Ωστόσο δεν είναι σαφές πώς αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πολλούς πολιτιστικούς χώρους, οι οποίοι στηρίζονται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληρότητα για να έχουν κέρδος.

Το Royal Albert Hall, το οποίο φιλοξενεί εκδηλώσεις, όπως οι συναυλίες κλασικής μουσικής διάρκειας 8 εβδομάδων που είναι γνωστές ως BBC Proms, προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι μέχρι τις αρχές του 2021 θα έχουν εξαντληθεί τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του λόγω της απώλειας εσόδων και της επιστροφής χρημάτων μετά την ακύρωση των εισιτηρίων.

Σήμερα χαιρέτισε την ενίσχυση του πολιτιστικού τομέα από την βρετανική κυβέρνηση, με επιχορηγήσεις και επιστρεπτέες χρηματοδοτικές ενισχύσεις.

«Είναι απολύτως σωτήριο για όλους μας», δήλωσε ο διευθυντής του Κρεγκ Χάσαλ.

«Έως ότου μπορέσουμε να ανοίξουμε, δεν θα ξέρουμε μέχρι πότε θα έχουμε χρήματα, για ποιο πράγμα θα είναι τα χρήματα που ενδεχομένως θα έχουμε και το άνοιγμα του χώρου θα είναι η ύψιστη προτεραιότητα για όλους μας», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Share This