Του Lionel Laurent

Η θέση του πρωθυπουργού στο πολιτειακό μοντέλο της Γαλλίας περιγράφεται συχνά ως “διακόπτης ασφαλείας”, ο οποίος μπορεί να χρησιμεύει για τον καθησυχασμό της λαϊκής δυσαρέσκειας χωρίς να επηρεάζει άμεσα ούτε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε τη σύνθεση του κοινοβουλίου.

Από το 1995, η Γαλλία έχει αλλάξει μόλις τέσσερις προέδρους, αλλά έχει ταυτόχρονα δει εννέα διαφορετικούς πρωθυπουργούς, με τον καθένα τους να διανύει κατά μέσο όρο μια θητεία δύο έως τριών ετών.

Ακολουθώντας λοιπόν τη θεωρία του “διακόπτη”, ο Εμανουέλ Μακρόν αντικατέστησε την Παρασκευή τον δημοφιλή Νο 2 αξιωματούχο του γαλλικού κράτους, Εντουάρ Φίλιπ, με την κυβερνητική αλλαγή να ακολουθεί απόλυτη τη γαλλική πολιτική παράδοση.

Η ήττα των δημοτικών εκλογών και η δημοφιλία Φιλίπ
Μετά από ένα τρομερά άσχημο αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας για το κεντρώο κόμμα του Mακρόν, La Republique En Marche! και την κρίση του κορονοϊού να εξαλείφει πλήρως την οικονομική ανάκαμψη της οποίας ηγήθηκε ο τελευταίος επί της προεδρίας του από το 2017, χρειαζόταν πράγματι κάποιου είδους αλλαγή.

Παραδόξως, ωστόσο, η ήρεμη, συνεκτική για τη χώρα συμπεριφορά του Φιλίπ κατά τη διάρκεια του εθνικού lockdown είχε μεγαλύτερη “πέραση” στους Γάλλους από το “καισαρικό”, αυτοκρατορικό μοντέλο του Μακρόν.

Ποια βραδυφλεγή “βόμβα” απασφάλισε ο Μακρόν με την απομάκρυνση Φιλίπ
Η δημοφιλία του Φιλίπ το τελευταίο διάστημα είχε ξεκάθαρα ξεπεράσει εκείνη του Μακρόν
Η αντικατάσταση του Φιλίπ και των υπουργών της κυβέρνησης της οποίας ο τελευταίος ηγείτο δεν ήταν η μόνη επιλογή. Ο Μακρόν θα μπορούσε να κινηθεί προς άλλες επιλογές, από έναν μικρό ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου μέχρι τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Με το βλέμμα ωστόσο στραμμένο στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές, το 2022, η συγκεκριμένη θεωρήθηκε ως η λιγότερο κακή εκ των υπαρχουσών επιλογών. Η “ανατίναξη” μιας υπάρχουσας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα ήταν εξαιρετικά απερίσκεπτη, δεδομένου ότι το κόμμα του Μακρόν έχει ζωή μόλις λίγων ετών.

Η απομάκρυνση Φιλίπ, ενός κεντροδεξιού πολιτικού ο οποίος δεν έγινε ποτέ μέλος του En Marche!, ανοίγει τον δρόμο στον Μακρόν να στρίψει “αριστερά” εάν το επιλέξει ή προς μια πιο φιλική προς το περιβάλλον πολιτική, καθώς οι ψηφοφόροι ανησυχούν για τα ζητήματα του κλίματος.

Ο νέος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, ωστόσο, δεν αποτελεί ριζοσπαστική τομή με το παρελθόν: πρόκειται για έναν ακόμη κεντροδεξιό, απόφοιτο της σχολής – ελίτ της Γαλλίας για τους δημόσιους υπαλλήλους, Ecole Nationale d’ Administration (Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης). Ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης της Γαλλίας εξήλθε της σχετικής πολιτικής αφάνειας τον Απρίλιο, όταν ανέλαβε να ηγηθεί της στρατηγικής της γαλλικής κυβέρνησης για την έξοδο από το lockdown.

Αύξηση του πολιτικού κινδύνου
Ωστόσο, παρ’ όλα τα στοιχεία προβλεψιμότητας και ασφάλειας αυτής της κίνησης, η τελευταία σηματοδοτεί την αύξηση του πολιτικού κινδύνου για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σίγουρα, ο Μακρόν εξακολουθεί να βρίσκεται καλύτερα πλασαριασμένος ώστε να επικρατήσει στις κάλπες έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν το 2022, πιθανότατα ωστόσο με μικρότερη ποσοστιαία διαφορά σε σχέση με το 2017. Η χώρα, όμως, εμφανίζεται ολοένα και πιο κατακερματισμένη σε επίπεδο ιδεολογικών στρατοπέδων.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται το “αστικό μπλοκ” των ψηφοφόρων των πόλεων, οι οποίοι ελπίζουν σε όλο και πιο “πράσινου” χαρακτήρα πολιτικές και, από την άλλη, εκείνοι που ζουν σε λιγότερο εύπορες περιοχές και αντιτάσσονται σφόδρα σε προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις όπως οι νέοι φόροι στα καύσιμα (που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ μετά τις αντιδράσεις) και η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος (η έγκριση της οποίας παραμένει σε αναστολή λόγω κορονοϊού).

Ακόμη κι αν οι συμβιβασμοί και τα “δωράκια” του Μακρόν έχουν εμποδίσει προς το παρόν τα Κίτρινα Γιλέκα και τα συνδικάτα από το να βγουν για ακόμη μια φορά στους δρόμους, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη Γαλλία.

Οι δυνητικά τεράστιες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές που κυοφορούνται λόγω της κρίσης του Covid-19 δεν θα ασκήσουν πίεση μόνο στον Μακρόν, αλλά θα επιδεινώσoυν αναπόφευκτα και τις εσωτερικές διαιρέσεις στο κόμμα του, καθώς η κεντροαριστερή και η κεντροδεξιά του πτέρυγα θα προσπαθούν να ελέγξουν η κάθε μία για τον εαυτό της το τιμόνι της πολιτικής κατεύθυνσης και επιρροής.

Η εφημερίδα Le Monde έγραψε πρόσφατα ότι το κόμμα του Μακρόν διέρχεται μια “υπαρξιακή κρίση”. Με μόλις δύο χρόνια πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες για προεδρικές και στη συνέχεια για βουλευτικές εκλογές, και με τα ποσοστά δημοφιλίας του Μακρόν σε απογοητευτικά επίπεδα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο νυν αρχηγός του γαλλικού κράτους θα βγει μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία ισχυρότερος.

Πρόεδρος Φιλίπ;
Ο Μακρόν πιθανόν να βρήκε στον Καστέξ ένα ασφαλές και στιβαρό χέρι από διαχειριστική άποψη, ωστόσο, εκείνος ο οποίος φαίνεται μέχρι στιγμής να επωφελείται περισσότερο πολιτικά από την κατάσταση είναι ο αποχωρήσας από την πρωθυπουργία Εντουάρ Φιλίπ.

Οι δημοφιλείς πρωθυπουργοί και υπουργοί τείνουν να μετατρέπονται σε διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας όταν απομακρυνθούν από την κυβέρνηση, όπως συνέβη και με τον ίδιο τον Μακρόν όταν έκοψε τους “δεσμούς” του με τον προκάτοχό του στην αρχηγία του κράτους, Φρανσουά Ολάντ.

Ο Φίλιπ ήταν ένας καλός και πιστός πρωθυπουργός, ο οποίος αποχώρησε ενώ βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα δημοφιλίας – δεν έχει πει πιθανότατα την τελευταία του λέξη και θα πρέπει κανείς να τον παρακολουθεί στενά το επόμενο διάστημα.

Η μετακίνηση του “διακόπτη ασφαλείας” ήταν εύκολη – η εύρεση του τέλειου αντικαταστάτη όχι και τόσο.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This