Η Κίνα κάλεσε σήμερα τη Γαλλία να εγγυηθεί ένα “δίκαιο και χωρίς διακρίσεις” περιβάλλον στις επιχειρήσεις της, μετά την απόφαση του Παρισιού να περιορίσει σημαντικά τις άδειες εκμετάλλευσης που χορηγεί σε εταίρους του κινεζικού ομίλου Huawei.

Η γαλλική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής (ANSSI) έκανε γνωστό πως θα περιορίσει το πολύ στα οκτώ χρόνια τις άδειες εκμετάλλευσης της 5G, της πέμπτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, για τις γαλλικές εταιρίες SFR (Altice) και Bouygues Telecom, που χρησιμοποιούν ήδη τους εξοπλισμούς της γιγάντιας κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Στο μεταξύ, στη Βρετανία, η εφημερίδα Financial Times γράφει σήμερα επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές πως ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να ανακοινώσει αυτόν τον μήνα σχέδια για τη σταδιακή απόσυρση των εξοπλισμών της Huawei από το δίκτυο 5G της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Όλιβερ Ντόουντεν, υπουργός αρμόδιος για την ψηφιακή πολιτική, τον πολιτισμό, τα μέσα ενημέρωσης και τον αθλητισμό, επανέλαβε σήμερα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πως η Ντάουνινγκ Στριτ θέλει “να διαφοροποιήσει τους εξοπλισμούς της για να μειώσει το μερίδιο των προμηθευτών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, βασικός μεταξύ των οποίων είναι η Huawei”.

Ο Τζόνσον θέλει να διώξει την Huawei κυρίως επειδή οι αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν τον Μάιο θα δημιουργούσαν, σύμφωνα με μια βρετανική έκθεση για την εθνική ασφάλεια, “πολύ πολύ σοβαρά” ερωτήματα για τη δυνατότητα της Huawei να συνεχίσει να περιλαμβάνεται στους προμηθευτές του βρετανικού δικτύου 5G, γράφουν οι Financial Times.

Ο Ντόουντεν επιβεβαίωσε σήμερα πως έλαβε μια έκθεση από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Huawei και οι οποίες θα προκαλέσουν “δυσκολίες”.

Οι κυρώσεις αυτές έχουν κυρίως στόχο να διακοπεί η πρόσβαση της Huawei στους ημιαγωγούς που κατασκευάζονται με αμερικανικά εξαρτήματα. Το Λονδίνο ανηυσυχεί πως, αν η κινεζική εταιρεία καταφύγει σε εξοπλισμούς αντικατάστασης, θα μπορούσαν να προκληθούν νέοι κίνδυνοι όσον αφορά την ασφάλεια, συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα.

Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί την Huawei πως βρίσκεται στην υπηρεσία του Πεκίνου και ασκεί πίεση σε όλο τον κόσμο ώστε η κινεζική εταιρεία να αποκλεισθεί από τα δίκτυα τηλεφωνίας νέας γενιάς.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το Πεντάγωνο δημοσίευσε έναν κατάλογο 20 κινεζικών εταιρειών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Huawei και τις οποίες θεωρεί πως συνδέονται με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Huawei από την πλευρά της ανέκαθεν αρνούνταν τις κατηγορίες ότι διεξάγει κατασκοπεία προς όφελος του Πεκίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Share This