Όποιο εμβόλιο αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα παρέχει, πιθανότατα, περιορισμένη χρονική διάρκεια προστασίας από τη λοίμωξη, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος ειδικός των ΗΠΑ για τις μολυσματικές ασθένειες Άντονι Φάουτσι.

«Μπορείτε να υποθέσετε ότι θα μας παρέχει την προστασία για τουλάχιστον αυτόν τον κύκλο», δήλωσε ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

«Είμαστε ακόμα βαθιά στο πρώτο κύμα» της πανδημίας, δήλωσε ο Φάουτσι. Οι αξιωματούχοι υγείας υποθέτουν ότι ένα εμβόλιο θα προσφέρει κάποιο βαθμό προστασίας έναντι του ιού, αν και πιθανότατα αυτός «θα είναι πεπερασμένος».

Το εμβόλιο για την προστασία από τον Covid-19 δεν θα λειτουργήσει όπως το εμβόλιο κατά της ιλαράς, το οποίο διαρκεί καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, δήλωσε ο Φάουτσι. «Ίσως να χρειαστούμε επαναληπτικές δόσεις για να διατηρηθεί η προστασία μας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκεί».

Ο Φάουτσι είπε ότι αναμένει ότι θα γνωρίζουμε πριν από το τέλος του έτους ή μέχρι τις αρχές του 2021 για το εάν ένα ή περισσότερα από τα 140 πειραματικά εμβόλια που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης αποδειχθούν ασφαλής και αποτελεσματική.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This