Σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την πολιτική της αμετάβλητη στην επόμενη συνεδρίαση δίνει η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω πανδημίας (PEPP) ηρέμησε τις αγορές.

Μιλώντας στους Financial Times, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν λόγω πανδημίας «έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά τους».

Σε μια εβδομάδα το ΔΣ της ΕΚΤ θα ανακοινώσει τη νέα του απόφαση για τη νομισματική πολιτική – είναι η πρώτη απόφαση που θα εκδώσει από τη στιγμή που σχεδόν διπλασίασε το πρόγραμμα αγοράς στα 1,35 τρισ. ευρώ.

Όπως είπε στην εφημερίδα, «έχουμε κάνει τόσο πολλά που έχουμε αρκετό χρόνο για να αξιολογήσουμε τα οικονομικά δεδομένα προσεκτικά».

Τα σχόλιά της επιβεβαιώνουν ότι η ΕΚΤ έχει μετακινηθεί σε μια στάση αναμονής, καθώς η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ανέφερε χθες Τρίτη ότι η ύφεση μπορεί τελικά να είναι πιο ήπια του αναμενόμενου.

Επίσης, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ΕΚΤ επιθυμεί να «εξερευνήσει κάθε διαθέσιμο δρόμο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εξέταση «πιο πράσινων» αλλαγών σε όλες τις δραστηριότητες της κεντρικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This