Του Tae Kim

Η Facebook συνεχίζει να μην (ή να κάνει πως δεν) καταλαβαίνει.

Μια αναμενόμενη από πολλούς συνάντηση την Τρίτη μεταξύ του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των οργανώσεων για τα πολιτικά δικαιώματα που “κίνησαν” το πρόσφατο μποϊκοτάζ διαφημίσεων στο Facebook – συμπεριλαμβανομένων των Anti-Defamation League, NAACP και Color of Change – δεν εξελίχθηκε καλά.

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο CEO Mark Zuckerberg και η COO Sheryl Sandberg έλαβαν μέρος εκπροσωπώντας την εταιρεία για περίπου μία ώρα στην τηλεδιάσκεψη, προσέφεραν ωστόσο ελάχιστες παραχωρήσεις σχετικά με την πολιτική τους όσον αφορά τη διαχείριση περιεχομένου στα κοινωνικά τους δίκτυα.

Οι αρνητικές αντιδράσεις ήρθαν γρήγορα. “Ήταν ξεκάθαρο στη συνάντησή μας σήμερα ότι ο Mark Zuckerberg και η ομάδα της Facebook δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το βιτριολικό μίσος που συναντάται στην πλατφόρμα τους”, ανέφεραν οι οργανώσεις σε δήλωσή τους.

“Αντί να ανταποκριθεί πραγματικά στις απαιτήσεις δεκάδων από τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους της πλατφόρμας που έχουν ενταχθεί στο μποϊκοτάζ διαφημίσεων #StopHateForProfit μόνον μέσα στον Ιούλιο, η Facebook μάς ζητεί να δεχτούμε την ίδια παλιά ρητορική, επανασυσκευασμένη ως νέα απάντηση εκ μέρους της”, είπαν.

Ένα στα 10
Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων για τα πολιτικά δικαιώματα δήλωσαν ότι η Facebook προσφέρθηκε να ανταποκριθεί σε μόλις ένα από τα 10 αιτήματά τους – η εταιρεία εμφανίστηκε πρόθυμη να δημιουργήσει μια στελεχική θέση στο εσωτερικό της με κύριο αντικείμενο την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων – αλλά δεν δεσμεύθηκε να το πράξει σε επίπεδο ανώτατου στελέχους, όπως της ζητήθηκε.

Πλην αυτού, η εταιρεία δεν έκανε την παραμικρή παραχώρηση όσον αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δικαιωματικών οργανώσεων.

Για να είμαστε ειλικρινείς, η αδράνεια της Facebook δεν αποτελεί έκπληξη. Η εταιρεία έχει καταφύγει σε αυτή τη στάση “οχύρωσης” πολλές φορές στο παρελθόν. Ο παλιός αφορισμός ο οποίος λέει ότι το συμφέρον αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για τη συμπεριφορά φαίνεται να έχει απόλυτη ισχύ για τον τεχνολογικό κολοσσό. Και σε καθαρά χρηματικό επίπεδο, η εταιρεία έχει στην πραγματικότητα συμφέρον να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα.

Όλοι γνωρίζουν ότι τα χειρότερα είδη περιεχομένου – όπως η ρητορική μίσους, η παραπληροφόρηση και οι αθεμελίωτες θεωρίες συνωμοσίας, μαζί με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα οργής που περιβάλλει τους φορείς τους – τείνουν να γίνονται viral και να οδηγούν σε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για τις σελίδες των εταιρειών των social media.

Η θετική για τα συμφέροντα της Facebook πλευρά στην αύξηση αυτού του έντονα διαδραστικού περιεχομένου είναι προφανής, ωστόσο οι παράπλευρες απώλειες για την κοινωνία στο σύνολό της είναι τεράστιες – από ζητήματα ψυχικής υγείας έως την ανάδυση πρόδηλα αντιεπιστημονικών ιδεών όπως το κίνημα κατά των εμβολίων. Οι εγκέφαλοι εκατομμυρίων ανθρώπων καταδύονται έτσι σε δηλητηριώδεις κατακόμβες.

Η κίνηση της μετοχής δεν βοηθά στον αναστοχασμό
Δεδομένης της πρόσφατης απόδοσης της μετοχής της Facebook, ο Zuckerberg πιθανότατα αισθάνεται ακόμη λιγότερη πίεση αυτή τη στιγμή.

Μετά από μια σύντομη πτώση στα τέλη του περασμένου μήνα, εν μέσω της μεγάλης δημοσιότητας που έλαβαν οι εκκλήσεις για διαφημιστικό μποϊκοτάζ στις πλατφόρμες της Facebook, η μετοχή της βρίσκεται και πάλι κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Σε τελική ανάλυση, το μποϊκοτάζ αφορούσε κυρίως τον κίνδυνο αρνητικής δημοσιότητας και πραγματικό κίνδυνο μείωσης εσόδων για την Facebook.

Την περασμένη εβδομάδα, υποστήριξα ότι η εταιρεία πρέπει να δράσει επωφελούμενη από την κατακλυσμική αλλαγή που επέφερε σε αντιλήψεις και πεποιθήσεις το πρόσφατο κύμα διαμαρτυριών ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την εταιρεία ήταν η προοπτική ενός μελλοντικού πολιτικού πλήγματος και όχι μια εντελώς βραχυπρόθεσμη απώλεια εσόδων. Η συγκεκριμένη άποψη συνεχίζει να έχει βάση.

Προτάσεις κοινής λογικής
Το περίεργο είναι ότι η ικανοποίηση των απαιτήσεων των οργανώσεων υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων δεν αποτελεί κάτι τόσο περίπλοκο ή δύσκολο για μια εταιρεία με τους πόρους που διαθέτει η Facebook. Οι περισσότερες εξ αυτών αποτελούν απλώς εφαρμογή της κοινής λογικής.

Μετά τη συνάντηση της Τρίτης, οι εν λόγω οργανώσεις τις επανέλαβαν συνοπτικά. Ακολουθεί ένα σύντομο απάνθισμά τους:

-Παροχή δυνατότητας ελέγχου και επιστροφή χρημάτων σε διαφημιζόμενους των οποίων οι διαφημίσεις εμφανίστηκαν δίπλα σε περιεχόμενο που καταργήθηκε αργότερα για παραβιάσεις των όρων χρήσης. Δεν είναι κάτι τέτοιο μια ορθή πρακτική εξυπηρέτησης πελατών;

Κάτι τέτοιο δεν θα καθησύχαζε άραγε τους διαφημιζόμενους στην Facebook που ανησυχούν για την ασφαλή τοποθέτηση του brand τους, παρέχοντας εμπιστοσύνη ότι η εταιρεία θα αναλάβει σοβαρότερη δράση για ζητήματα περιεχομένου;

-Τέλος στις προτάσεις προς τους χρήστες (“δείτε ακόμη…”) ή σε άλλους τρόπους ενίσχυσης ομάδων ή περιεχομένου ομάδων που σχετίζονται με μίσος, παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας. Δεν πρόκειται για κάποιο φαραωνικού ή ιδιαίτερα σύνθετου τύπου αίτημα.

-Δυνατότητα σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά φαινόμενα μίσους και παρενόχλησης να επικοινωνούν άμεσα και “ζωντανά” με υπάλληλο της Facebook. Εδώ έχουμε να κάνουμε απλώς με ένα ζήτημα του να είναι κανείς πρόθυμος να ξοδέψει ορισμένα χρήματα για έναν αξιόλογο σκοπό.

Προς το παρόν, απογοήτευση
Δυστυχώς, φαίνεται ότι η Facebook θα συνεχίσει να απογοητεύει τους επικριτές της.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Zuckerberg φέρεται να δήλωσε στους υπαλλήλους του ότι οι διαφημιστές στο τέλος θα επιστρέψουν και ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να δεχθεί να αλλάξει τις πολιτικές της υπό συνθήκες πίεσης, σύμφωνα με το The Information.

“Τείνω να πιστεύω ότι αν κάποιος βγει εκεί έξω και σε απειλήσει να κάνεις κάτι, αυτό στην πραγματικότητα σε βάζει σε ένα πλαίσιο όπου κατά κάποιο τρόπο είναι ακόμη πιο δύσκολο να κάνεις εκείνο που σου ζητούν, καθώς σε αυτή την περίπτωση μοιάζει σαν να συνθηκολογείς”, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισχυρός άνδρας της Facebook.

Προς το παρόν, πιθανόν ο ίδιος να αισθάνεται μια αίσθηση δικαίωσης. Αντί ωστόσο να επικεντρώνεται στο πώς θα προστατέψει την εικόνα της ισχύος του και πώς δεν θα δημιουργήσει “κακό προηγούμενο”, ίσως ο Zuckerberg θα έπρεπε να αναπροσαρμόσει τον τρόπο σκέψης του και να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι ο ηθικός ιστός που συνέχει την κοινωνία μας διαλύεται αργά αλλά σταθερά μέσω της παραπληροφόρησης που διαδίδεται διά μέσου της πλατφόρμας του.

Ίσως υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας, είναι ωστόσο μικρή. Η Facebook δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει την ανεξάρτητη έκθεση ελέγχου για ζητήματα πολιτικών δικαιωμάτων αυτές τις ημέρες, μετά από διετή εξέταση των πολιτικών και πρακτικών της.

Η Sandberg εξήγησε σε ανάρτηση στο προσωπικό της ιστολόγιο ότι η εταιρεία έχει ήδη λάβει υπ’ όψη ορισμένες από τις συστάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Facebook δεν πρόκειται να προχωρήσει σε όλες τις αλλαγές που της προτείνονται.

Υπάρχει ακόμη χώρος για πραγματική ανάληψη δράσης. Ας ελπίσουμε ότι η Facebook θα αποφασίσει να πράξει το σωστό.

 

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This