Κατά σχεδόν δύο φορές ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών η ιταλική βιομηχανική παραγωγή για τον μήνα Μάιο, οπότε και άρχισε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, γεγονός που επέτρεψε στη δραστηριότητα να ενισχυθεί..

Η βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης έκανε άλμα 42% από τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές ανάμεναν άνοδο κατά 24%.

Ωστόσο, ακόμα και με αυτή την ισχυρή ανάκαμψη, η παραγωγή εξακολουθεί να είναι 20% κάτω σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Ακολουθεί πίνακας για την εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης:

Η μεγάλη άνοδος που καταγράφεται στην ευρωζώνη όμως, δίνει μια απατηλή εικόνα για την ισχύ της οποιασδήποτε οικονομίας.

Πολλές επιχειρήσεις και τομείς δεν είναι ακόμα σε θέση να λειτουργήσουν στο 100% και η ανεργία που ήδη αυξάνεται, μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω μόλις τελειώσουν ή μειωθούν τα μέτρα στήριξης που προσφέρουν οι κυβερνήσεις.

Σε μια έκθεση της Jefferies που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο Μάρκελ Αλεξάντροβιτς αναφέρει ότι η αγορά εργασίας αποτελεί βασικό δείκτη για την κατανόηση της ανάκαμψης πολλαπλών ταχυτήτων που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.

«Η κρίσιμη στιγμή για τις επιμέρους οικονομίες θα είναι όταν αρχίσουν να καταργούνται τα διάφορα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης», είπε. «Δεδομένης του πρωτοφανούς σοκ και του μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας που είναι σε κίνδυνο, δεν είναι ρεαλιστικό να φανταστεί κανείς ότι κάθε οικονομία θα βιώσει με τον ίδιο τρόπο το πόσο γρήγορα επιστρέφουν τα επίπεδα ανεργίας στα επίπεδα του 2019».

Πηγή: Bloomberg

 

Share This