Ο Έλον Μάσκ δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται πολύ κοντά στο να καταστήσει τα οχήματά της πλήρως αυτοκινούμενα, επαναλαμβάνοντας έναν ισχυρισμό που έκανε εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να επιτύχει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc. ο οποίος είναι γνωστός για τις πληθωρικές του δηλώσεις (και) για τις δυνατότητες των αυτοκινήτων της εταιρείας του, έφθασε στο σημείο το 2016 να χρεώνει τους πελάτες του χιλιάδες δολάρια για τη λειτουργία «Full Self Driving» (πλήρως αυτόνομη οδήγηση). Έχουν περάσει χρόνια αλλά η Τesla ακόμα απαιτεί από τους χρήστες του συστήματος «Autopilot» να διαθέτουν την πλήρη προσοχή τους και να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αναλάβουν την οδήγηση .

Τα μικτά μηνύματα της Tesla έχουν προκαλέσει αμφισβητήσεις αλλά και τον ρυθμιστικό έλεγχο. Το 2018, η εταιρεία κατηγόρησε για έλλειψη προσοχής στο δρόμο έναν οδηγό που πέθανε σε ατύχημα με ένα Tesla Model X στο οποίο είχε ενεργοποιήσει τη λειτουργία του Autopilot. Έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν πέρυσι έδειξαν ότι η Εθνική Αρχή Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων (NHTSA) είχε εκδώσει πολλές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με ατυχήματα που αφορούσαν οχήματα Tesla, γεγονός που υποδηλώνει ότι η υπηρεσία ενδέχεται να ετοιμάζει επίσημη έρευνα για τη λειτουργία του Autopilot.

Παρότι άλλοι κατασκευαστές προγραμμάτων αυτόνομης οδήγησης έχουν μετριάσει τις προσδοκίες για το πότε η τεχνολογία που αναπτύσσουν θα μπορεί να εφαρμοστεί, ο Μασκ παραμένει ανένδοτος. Σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου AI (τεχνητής νοημοσύνης) στη Σαγκάη σήμερα δήλωσε ότι η Tesla είναι «πολύ κοντά» στο επίπεδο 5 αυτονομίας, που σημαίνει ότι τα αυτοκίνητά του δεν θα χρειάζονται ανθρώπινη παρέμβαση.

«Παραμένω σίγουρος ότι θα έχουμε τη βασική λειτουργικότητα για την αυτονομία επιπέδου 5 φέτος», δήλωσε ο Μασκ. «Εκτιμώ ότι δεν υπολείπονται μεγάλες προκλήσεις για την αυτονομία επιπέδου 5. Υπάρχουν πολλά μικρά προβλήματα, η πρόκληση της επίλυσης όλων αυτών των μικρών προβλημάτων, το συνολικό σύστημα και απλώς θα πρέπει να συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα».

Οι μετοχές της Tesla αυξήθηκαν έως και 3,1% στα 1,408,56 δολάρια στην αρχή των σημερινών διαπραγματεύσεων στη Wall Street.

Οι απόψεις του Μασκ έρχονται σε αντίθεση με εκείνες της Waymo (θυγατρικής της Alphabet Inc.), η οποία πρόσφατα παραδέχθηκε ότι θα βασίζεται για πολλά ακόμη χρόνια στους ανθρώπους οδηγούς για να υποστηρίξει τα ρομπότ-ταξί . Η Cruise, της General Motors Co., πέρυσι υπαναχώρησε από τα σχέδια διάθεσης αυτόνομων οχημάτων για χαλάρωση και δεν έχει ορίσει νέο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι έτοιμη.

Ο Μασκ έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι η αυτόνομη οδήγηση θα μετασχηματίσει την Tesla. Δεν είναι ο μόνος που προχωρά σε μια τέτοια αξιολόγηση της αυτόνομης οδήγησης: ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cruise, Νταν Αμάν, εκτιμά ότι η αγορά της αυτόνομης οδήγησς στις ΗΠΑ θα είναι της τάξης του 1 τρισ. δολαρίων.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This