Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Gamalei για την Επιδημιολογία και τη Μικροβιολογία έχουν ξεκινήσει το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, ”η θεραπεία της πρώτης ομάδας εθελοντών, κατά την οποία εξετάστηκε η ασφάλεια και η ανεκτικότητα του εμβολίου, θα λήξει στις 15 Ιουλίου”.

”Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, η δεύτερη ομάδα εθελοντών που συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές στις οποίες εξετάζεται η αποτελεσματικότητα και τα επίπεδα ανοσίας του εμβολίου, θα λάβει δεύτερη δόση του εμβολίου. Η δεύτερη δόση του εμβολίου αναμένεται να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να παρατείνει την αντοχή του”, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το υπουργείο πρόσθεσε επίσης ότι όλοι οι εθελοντές αισθάνονται καλά και δεν έχουν εμφανίσει παρενέργειες. Η πρώτη ομάδα εθελοντών σημειώνεται ότι θα λάβει εξιτήριο από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Μπουρντένκο αφού υποβληθεί στις τελικές εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου δείχνουν ότι οι εθελοντές αναπτύσσουν ανοσία στον κορονοϊό, πρόσθεσε το υπουργείο. “Σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα, οι εθελοντές πραγματοποιούν τακτικά εξετάσεις για αντισώματα και επίπεδα ανοσίας. Τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Gamalei, αποδεικνύουν ότι οι εθελοντές της πρώτης και της δεύτερης ομάδας αναπτύσσουν ανοσία απέναντι στον ιό μετά από ενέσεις του εμβολίου”.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Υγείας Mikhail Murashko δήλωσε χθες ότι η Ρωσία αναπτύσσει επί του παρόντος 17 πιθανά εμβόλια κατά του κορονοϊού και πιστεύει ότι από αυτά τουλάχιστον τρία ή τέσσερα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στη χώρα.

Μέχρι στιγμής στη Ρωσία έχουν καταγραφεί πάνω από 707.300 κρούσματα και 10.843 θάνατοι.

 

Share This