Σε μια νέα προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει αναφορικά με το σχέδιο της ΕΕ για στήριξη της οικονομίας με 750 δισ. ευρώ μέσα από το ταμείο Ανάκαμψης, αποδύθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λειαίνοντας τα αιχμηρά σημεία του σχεδίου ώστε να ικανοποιήσει τους επικριτές του και διατηρώντας παράλληλα το συνολικό μέγεθος του πακέτου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που παρουσίασε ο Μισέλ νωρίτερα σε δημοσιογράφους, η ΕΕ εξακολουθεί να στοχεύει στη διανομή 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ. Για να κάμψει τις αντιδράσεις των φειδωλών και πιο αυστηρών «πλούσιων» κρατών του ευρωπαϊκού Βορρά, ο Μισέλ πρότεινε να γίνονται νωρίτερα οι αποπληρωμές καθώς και τη συνέχιση του συστήματος εκπτώσεων στη συνεισφορά του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα, διαφωνούν για την ισορροπία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, καθώς και για το συνολικό μέγεθος του προγράμματος στήριξης της οικονομίας.

«Πρόκειται για πολύ περίπλοκες διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Μισέλ σε δημοσιογράφους μέσω διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες. «Ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε σε σαφείς και στέρεες αποφάσεις τις επόμενες ημέρες».

Με την οικονομία να κινείται προς τη χειρότερη ύφεσή της, η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, με τον φειδωλό, πλούσιο Βορρά να αντιπαρατίθεται με τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου που έχουν πληγεί περισσότερο από την COVID-19. Αυτές οι χώρες θέλουν έναν μικρότερο προϋπολογισμό και οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στους επιπλέον πόρους.

Το προσχέδιο που παρουσίασε ο Μισέλ, μαζί με μια αναθεωρημένη έκδοση του σχεδίου προϋπολογισμού της ΕΕ ύψους 1,074 τρισ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια, θα δώσουν το έναυσμα για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 17-18 Ιουλίου.

Αυτή τη φορά, οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη πιο κρίσιμες και περίπλοκες, διότι οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν και για το ταμείο ανάκαμψης και τα δύο πακέτα αλληλοσυνδέονται, καθώς τα κράτη – μέλη αναζητούν διαπραγματευτικούς άσους.

Είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει πρόσωπο με πρόσωπο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το αρχικό σχέδιο δαπανών.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία αυτόν τον μήνα.

Το σχέδιο της ΕΕ είναι αμφιλεγόμενο επειδή συνιστά μια σημαντική μετατόπιση από τον κανόνα ότι οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν τον έλεγχο των οικονομικών τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει ομόλογα για λογαριασμό και των 27 μελών. Προς το παρόν, ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρησιμοποιείται μόνο για αυστηρά ελεγχόμενους και ειδικούς λόγους, όπως γεωργικές επιδοτήσεις και έργα υποδομής στις φτωχότερες περιοχές της Ενωσης.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This