Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναθεώρησε προς τα πάνω τις προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, αλλά προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να εκτροχιασθεί από την επανεμφάνιση του κορωνοϊού. Η κατάρρευση της κατανάλωσης στα καύσιμα το δεύτερο τρίμηνο ήταν ελαφρώς μικρότερη ε μέγεθος από ό, τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Ο οργανισμός προβλέπει απότομη ανάκαμψη το επόμενο τρίμηνο καθώς η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζεται, ανέφερε ο οργανισμός σε μηνιαία έκθεση. Τα φουσκωμένα αποθέματα θα μειωθούν καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του επιμένουν με τεράστιες περικοπές παραγωγής, προέβλεπε. Ωστόσο, μια έξαρση του ιού, που μαίνεται σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και επανεμφανίζεται στην Ασία, «ρίχνει μια σκιά για τις προοπτικές», προειδοποίησε ο IEA.

«Η μεγάλη σε ορισμένες χώρες αναζωπύρωση των κρουσμάτων είναι μια ανησυχητική υπενθύμιση ότι η πανδημία δεν είναι υπό έλεγχο και ο κίνδυνος για τις προοπτικές της αγοράς είναι σχεδόν σίγουρα προς τα κάτω», δήλωσε ο IEA. Ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι συμβουλεύει μεγάλες οικονομίες για την ενεργειακή πολιτική. Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα χαμηλά στα τέλη Απριλίου κάτω από 42 δολάρια το βαρέλι.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά 7,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ή περίπου 8%, φέτος. Για το τρίτο τρίμηνο, η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 14% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο τριών μηνών, με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, να φτάνει τα 94,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This