Την ερχόμενη εβδομάδα είναι η ανεπίσημη έναρξη της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το β΄ τρίμηνο του 2020 στις ΗΠΑ, ένα τρίμηνο που ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακό εξαιτίας του κορωνοϊού και αναμένεται να είναι το χειρότερο τρίμηνο για τις αμερικανικές τράπεζες μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Από την Τρίτη οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες θα ξεκινήδουν να ανακοινώνουν τις οικονομικές τους επιδόσεις για ένα τρίμηνο κατά το οποίο η οικονομική δραστηριότητα είχε σχεδόν μηδενιστεί στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι επενδυτές θα αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον αν οι τράπεζες στις προβλέψεις τους είχαν εκτιμήσει σωστά το μέγεθος της επιβάρυνσης για τα έσοδά τους. Βάσει των υπολογισμών του Bloomberg τα συνδυασμένα έσοδα των 4 μεγάλων αμερικανικών τραπεζών αναμένεται να είναι τα χειρότερα σε μία 10ετία.

Η άνευ προηγουμένου αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, είχε σαν αποτέλεσμα πάρα πολλοί Αμερικανοί να μην δύνανται να πληρώσουν τα χρέη τους ή να λάβουν νέα δάνεια κι έτσι οι τράπεζες αναγκάσθηκαν να αφήσουν στη άκρη κεφάλαια, με σκοπό να καλύψουν μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα τα μέτρα περιορισμού και οι εντολές παραμονής των Αμερικανών στα σπίτια τους, περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τη δραστηριότητα ειδικότερα στον κλάδο των υπηρεσιών, στερώντας από τις τράπεζες ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους, τις χρεώσεις από τις πιστωτικές κάρτες.

Χαρακτηριστικό του άσχημου κλίματος που έχει περιβάλει τις αμερικανικές τράπεζες είναι ότι ο δείκτης του S&P 500 του χρηματοπιστωτικού κλάδου έχει βυθιστεί κατά 26% από την αρχή του έτους, όταν ο S&P 500 βρίσκεται περί του 2,4% χαμηλότερα από το σημείο που ξεκίνησε την τρέχουσα χρονιά. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Wells Fargo είναι η μεγάλη χαμένη έως τώρα με τη μετοχή της να έχει βουλιάξει κατά 55%.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This