Η ισπανική Δικαιοσύνη ανέστειλε σήμερα τον νέο περιορισμό κατ΄ οίκον των κατοίκων μιας ζώνης της Καταλονίας γύρω από την πόλη Λέριδα (βορειοανατολικά), τον οποίο διέταξαν χθες, Κυριακή, οι περιφερειακές αρχές λόγω μιας αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19.

“Το δικαστήριο της Λέριδα αποφάσισε να μην επικυρώσει τα μέτρα της απόφασης της 12ης Ιουλίου” που έλαβε η περιφερειακή κυβέρνηση “επειδή είναι αντίθετα στον νόμο”, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το δικαστήριο της Καταλονίας.

Η απόφαση αυτή μπορεί να προσβληθεί από τις περιφερειακές αρχές.

“Κοιτάζουμε πώς μπορούμε να το επιλύσουμε αυτό από νομικής πλευράς”, δήλωσε στο Catalunya Radio η περιφερειακή αξιωματούχος, υπεύθυνη για την υγεία, Άλμπα Βέρχες.

“Είναι απαραίτητα μέτρα (…) Δε θα τα είχαμε λάβει αν δεν ήταν απολύτως απαραίτητο”, δήλωσε καλώντας τους κατοίκους της ζώνης αυτής που αριθμεί σχεδόν 200.000 κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, παρά την αναστολή της εκ νέου επιβολής περιοριστικών μέτρων από τη δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας κάλεσε τους κατοίκους της εν λόγω περιοχής να ακολουθήσουν τις εντολές περιορισμού της κυβέρνησής του παρά τη δικαστική απόφαση.

Ο Κιμ Τόρα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως είναι αδύνατο να γίνει δεκτή η απόφαση του δικαστηρίου λόγω των κινδύνων που ενέχει και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του θα εγκρίνει ένα διάταγμα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή.

Αντιμέτωπη με την αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19, η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας αποφάσισε χθες Κυριακή να διατάξει από τα μεσάνυχτα τον περιορισμό κατ΄οίκον των κατοίκων της Λέριδα και επτά γειτονικών δήμων, μιας ζώνης που βρίσκεται περίπου 150 χλμ. από τη Βαρκελόνη.

Είναι η πρώτη φορά από την άρση των μέτρων περιορισμού στην Ισπανία στα τέλη Ιουνίου που λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση στη χώρα.

Η εν λόγω ζώνη είχε ήδη απομονωθεί από την υπόλοιπη Καταλονία από το Σάββατο, 4 Ιουλίου προκειμένου οι κάτοικοι να μην εξέρχονται από αυτήν.

Η Ισπανία που είναι μια από τις πιο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από τον κορονοϊό ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα τέλη Ιουνίου, όταν η πανδημία εμφανιζόταν να είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Όμως με δεκάδες νέες εστίες σε όλη τη χώρα, οι περιφερειακές αρχές λαμβάνουν νέα μέτρα είτε επιβάλλοντας lockdown σε μικρές περιοχές είτε καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Οι περιφέρειες της Λα Ριόχα, της Ναβάρα, της Αραγονίας και της Ανδαλουσίας αναμένεται να καταστήσουν υποχρεωτική από σήμερα Δευτέρα τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, δήλωσαν οι αρχές, έπειτα από τη λήψη παρόμοιου μέτρου στην Καταλονία, της Βαλερίδες Νήσους και την Εστρεμαδούρα.

Στην υπόλοιπη χώρα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική αν δεν είναι δυνατή η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Share This