Του Sergei Klebnikov

Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το ρεκόρ των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ, η χρηματιστηριακή αγορά διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό σταθερή χάρη στην άνοδο που έχουν καταγράψει οι μετοχές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας – αν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη στρέβλωση της αγοράς, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορονοϊού την προηγούμενη εβδομάδα, ο δείκτης Nasdaq Composite σημείωσε αρκετά νέα ρεκόρ καθώς οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών συνέχισαν να υπεραποδίδουν σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά.

“Ο ‘εθισμός’ για τους τεχνολογικούς κολοσσούς προσφέρει τεράστια στήριξη” στην χρηματιστηριακή αγορά στην παρούσα φάση, με τις εν λογω μετοχές να “κυριαρχούν” στους δείκτες καθώς οι επενδυτές συρρέουν σε αυτές, σημειώνει ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge.

Οι τίτλοι των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως των Amazon, Microsoft, Apple, Netflix και Alphabet, μητρική της Google, οδήγησαν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδας χάρη στο γεγονός ότι κινήθηκαν σχετικά καλά εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, με τα κέρδη τους να εμφανίζουν πολύ καλύτερη εικόνα από αυτά άλλων κλάδων.

Όπως εξηγεί ο Crisafulli, οι τεχνολογικοί κολοσσοί, πέρα από το γεγονός ότι διαθέτουν “ιδιαίτερα ισχυρούς ισολογισμούς”, κατάφεραν επίσης να προσαρμοστούν πιο γρήγορα στα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η πανδημία, θεσπίζοντας “εικονικά” μοντέλα λειτουργίας και στρέφοντας το εργατικό δυναμικό τους στην εξ αποστάσεως εργασία.

Η Tesla του Έλον Μασκ, για παράδειγμα, διαδραμάτισε επίσης καθοριστικό ρόλο στην άνοδο του Nasdaq, με τη μετοχή της εταιρείας να έχει εκτιναχθεί άνω του 250% από την αρχή του έτους και να έχει αναρριχηθεί σε νέα ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας τα 1.500 δολάρια ανά μετοχή.

Το Facebook, από την άλλη, απέτυχε να άρει το διαφημιστικό μποϊκοτάζ στην πλατφόρμα του κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε η διοίκηση της εταιρείας με ομάδες που υπερασπίζονται τα πολιτικά δικαιώματα, γεγονός όμως που δεν φαίνεται να επηρέασε αρνητικά τους επενδυτές: η μετοχή του κοινωνικού δικτύου συνέχισε να διαπραγματεύεται καλά, καθώς η εμμονή των επενδυτών για τους τεχνολογικούς τίτλους παραμένει ανεπηρέαστη.

“Μια τεράστια μετακύλιση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στους τεχνολογικούς κολοσσούς και αποφεύγουν μετοχές που είναι πιο ευαίσθητες στα οικονομικά θεμελιώδη (ιδιαίτερα τις τράπεζες)”, επισημαίνει ο Crisafulli.

“Προσπαθώντας να συνδέσουμε παράγοντες όπως τα ‘θεμελιώδη μεγέθη’ και οι ‘αποτιμήσεις’ με τους τύπους των επενδυτών που ποντάρουν σε Apple, Amazon, Microsoft κ.ά., βλέπουμε ότι οι έννοιες αυτές δεν αποτελούν μέρος της συζήτησης στην παρούσα φάση”, λέει ο Crisafulli. “Πολλές τεχνολογικές εταιρείες διαπραγματεύονται πολύ καλύτερα από ότι θα επέτραπαν ακόμη και οι πιο αισιόδοξες συνθήκες”, προσθέτει.

Η Bespoke Investment Group χαρακτηρίζει την άνοδο των μετοχών τεχνολογίας ως την τρίτη πράξη της τρέχουσας bull market (ανοδική αγορά), η οποία ξεκίνησε όταν η αγορά ανέκαμψε από τα χαμηλά που κατέγραψε στις 23 Μαρτίου. Ενώ οι επενδυτές αρχικά στράφηκαν στις τεχνολογικές και ενεργειακές μετοχές που ευνοούνταν από την “παραμονή στο σπίτι”, ακολούθησε μια περίοδος όπου λόγω της επανεκκίνησης των οικονομικών σε πρώτη ζήτηση βρέθηκαν οι τίτλοι εταιρειών ταξιδίων και λιανικού εμπορίου.

“Ωστόσο, από τις 8 Ιουνίου, βλέπουμε ότι ο ευρύτερος δείκτης S&P έχει τεθεί στο περιθώριο, καθώς οι μετοχές που ωφελούνται από την επανεκκίνηση της οικονομίας έχουν ‘παγώσει’ ή έχουν ‘οπισθοχωρήσει’, και στο προσκήνιο βρίσκονται μόνο οι εταιρείες τεχνολογίας / FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google)”, αναφέρει η εταιρεία σε έκθεσή της, προσθέτοντας ότι “η υπόλοιπη αγορά εμφανίζεται πραγματικά πολύ αδύναμη”.

Εάν οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών συνεχίζουν την ανοδική πορεία που καταγράφουν τις τελευταίες εβδομάδες, “θα είναι σχεδόν αδύνατο” για τον S&P 500 να βιώσει μια παρατεταμένη πτώση, εκτιμά ο Crisafulli. “Από την άλλη, οι τράπεζες και οι βιομηχανικές εταιρείες, παρότι παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση των βασικών θεμελιωδών μεγεθών τους, συνεχίζουν να βρίσκονται υπό πίεση”.

Πηγή: Forbes

 

Share This