Επιφυλακτικός ως προς τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο πολυετές κοινοτικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή και το Σάββατο στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά τη σημερινή συνάντησή του στη Βουδαπέστη με τους ομολόγους του των άλλων τεσσάρων κεντροευρωπαϊκών χωρών.

“Εάν δεν επιτευχθεί (σ.σ. η συμφωνία) ήδη αυτό το σαββατοκύριακο, δεν χάλασε και ο κόσμος”, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην ουγγρική πρωτεύουσα των υπουργών Εξωτερικών από τις πέντε κεντροευρωπαϊκές χώρες, των αποκαλούμενων„ Central5″ (C5), — Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία.

Ταυτόχρονα, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ τόνισε ότι χρειάζεται μια “δίκαιη συμφωνία”, δηλαδή “ένα καλό μείγμα από επιχορηγήσεις και δάνεια”, που θα ικανοποιεί όλες τις χώρες, ενώ “αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή κρίση, μια κρίση θεσμών που θα προστίθετο στην κρίση του κορονοϊού”.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, απαιτείται στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, και ειδικά σε αυτήν την “εξαιρετική κατάσταση” είναι λογικό οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να συντονίζονται και να αλληλοβοηθούνται, καθώς “ακόμη δεν έχουμε ξεπεράσει το βουνό”.

Κατά την άποψή του, πρέπει να γίνουν όλα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, ενώ η συνεργασία είναι επίσης σημαντική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς τα πράγματα θα γίνουν πιο επώδυνα.

Στη Βιέννη, επίσης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντσταντλερ χαρακτήρισε “πρακτικά αδύνατο” να υπάρξει μία συμφωνία για τις βοήθειες ανασυγκρότησης κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθότι, όπως επισήμανε, οι θέσεις των κρατών-μελών είναι ακόμη πολύ απομακρυσμένες μεταξύ τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Share This