Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τη Huawei από τα δίκτυα 5G της χώρας, κάνοντας μια σημαντική «στροφή», που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις σχέσεις με την Κίνα και να ικανοποιήσει τις ΗΠΑ.

Οπως μεταδίδει το CNBC, μιλώντας στο Κοινοβούλιο την Τρίτη, ο υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Oliver Dowden δήλωσε ότι οι φορείς διαχείρισης δικτύων κινητής τηλεφωνίας στη χώρα θα αναγκαστούν να σταματήσουν να αγοράζουν εξοπλισμό από τη Huawei μέχρι το τέλος του έτους. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσουν τον εξοπλισμό της Huawei από τις υποδομές τους έως το 2027.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν πιέσεις στον Τζόνσον να αντιστρέψει την απόφαση του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία θα παραχωρούσε στη Huawei περιορισμένο ρόλο στα 5G, ενώ το Λονδίνο απογοητεύτηκε από την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και την αντίληψη ότι η Κίνα δεν είπε όλη την αλήθεια για τον κορωνοϊό.

Τώρα, καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τζόνσον διακινδυνεύει την οργή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αποκλείοντας τον εξοπλισμό της Huawei, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία στη Δύση.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Βρετανίας (NSC), υπό την προεδρία του Τζόνσον, συνεδρίασε σήμερα το πρωί για να συζητήσει για το θέμα.

 

Share This