Την απαγόρευση στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να εγκαταστήσουν νέο εξοπλισμό κατασκευασμένο από την Huawei Technologies Co στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς της Βρετανίας από το τέλος του 2021 αναμένεται να ανακοινώσει ο Μπόρις Τζόνσον.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Βρετανίας συνέρχεται την Τρίτη προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της εταιρείας. Σύμφωνα με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα, έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Huawei θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιεί μη αξιόπιστα μικροτσίπ, καθιστώντας τους κινδύνους ασφάλειας του 5G μεγάλους και εκτός ελέγχου για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουτεν ενδέχεται να ανακοινώσει την απόφαση αμέσως μετά τη συνεδρίαση.

Οι βουλευτές του κόμματος του Τζόνσον (του Συντηρητικού Κόμματος) φέρονται αποφασισμένοι να αναγκάσουν την κυβέρνηση να ανατρέψει την απόφαση του Ιανουαρίου που επέτρεπε στην εταιρεία την προμήθεια εξοπλισμού 5G. Εκτιμώντας ότι μπορούν να επιτύχουν αυτήν την ανατροπή πλέον επικεντρώνονται στη λήψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

«Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν αλλάξει τη δυναμική», δήλωσε ο Μπομπ Σελεϋ, ένας από ηγέτες των συντηρητικών που ζητούν την ανατροπή της προηγούμενης απόφασης. «Η κυβέρνηση ακούει και είναι σημαντικό να τους αναγνωρίσουμε την προσπάθεια να κάνουν το σωστό.»

Δύο οι κρίσιμες ημερομηνίες

Ο Σελεϋ, είπε ότι οι βουλευτές θέλουν δύο πράγματα από την κυβέρνηση: Μία ημερομηνία μετά από την οποία κανείς δεν θα μπορεί να εγκαταστήσει εξοπλισμό της Huawei και μια «ημερομηνία λήξης», οπότε η τεχνολογία της εταιρείας θα πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς. Όπως είπε προτιμά ως πρώτη ημερομηνία τα τέλη του 2021 και συζητά με τους συναδέλφους του για την δεύτερη ημερομηνία να καθοριστεί μεταξύ 2023 και 2025.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προειδοποιήσει για ενδεχόμενη υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν εάν εξαναγκαστούν να συμμορφωθούν πολύ γρήγορα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BT Group Plc, Φίλιπ Γιάνσεν, δήλωσε σήμερα ότι εάν απαιτηθεί από την εταιρεία να αφαιρέσει την τεχνολογία 5G της Huawei, «θα χρειαζόμασταν ιδανικά επτά χρόνια, αλλά μάλλον θα μπορούσαμε να το κάνουμε σε πέντε». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εάν η απαγόρευση επεκτείνονταν σε ολόκληρο το δίκτυο, αυτό θα ήταν «αδύνατο να γίνει σε λιγότερο από από 10 χρόνια».

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή κατεύθυνσης δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους κινδύνους βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Γιάνσεν, προσθέτοντας ότι η BT θα πρέπει να πραγματοποιήσει 15 έως 20 μεγάλες αναβαθμίσεις λογισμικού τα επόμενα 5 χρόνια. «Εάν δεν έχετε αυτές τις αναβαθμίσεις λογισμικού, υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν κενά σε κρίσιμα λογισμικά που θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ασφάλεια» από ό,τι τα τρέχοντα σχέδια περιορισμού της Huawei στο 35% του δικτύου.

Άλλοι βουλευτές των Τόρις (του Συντηρηρτικού κόμματος) εμφανίζονται πιο μετριοπαθείς από τον Σέλεϋ. Ο Νιλ Ο’Μπράιν είπε ότι είναι «ανοιχτός» στο χρονοδιάγραμμα και ανησυχεί λιγότερο για την αναγκαστική αφαίρεση παλαιότερου εξοπλισμού «που ούτως ή άλλως θα πρέπει να αντικατασταθεί σε μερικά χρόνια». Ο Ντάμια Γκριν είπε επίσης ότι «ανησυχεί λιγότερο» για τον παλαιότερο εξοπλισμό και πρόσθεσε ότι απλώς θέλει την απαγόρευση του νέου εξοοπλισμού «από αυτό το Κοινοβούλιο» – έως το 2024.

«Προειδοποιητική βολή»
Οι κυρώσεις στην Huawei θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου, που ήδη υφίστανται αναφορικά με το Χονγκ Κονγκ και τον χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο οι πιέσεις και το επίπεδο της αντιπολίτευσης δεν αφήνουν στον Τζόνσον πολλές επιλογές. Οι συντηρητικοί βουλευτές έριξαν «προειδοποιητική βολή» σε συμβολική ψηφοφορία στις αρχές Μαρτίου.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This