του Luigi Scazzieri

Ο δεδηλωμένος στόχος της ΕΕ είναι να προάγει την ευημερία, την σταθερότητα και την ασφάλεια στις γειτονικές χώρες στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Αλλά στην πράξη, είχε μικρή επιτυχία και στα τρία μέτωπα. Οι νότιοι γείτονες της ΕΕ παραμένουν παγιδευμένοι σε μια παγίδα μεσαίου εισοδήματος και πολλοί είναι πιο ασταθείς από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Η ΕΕ όλο και περισσότερο βλέπει την περιοχή ως μια πηγή μεταναστών και τρομοκρατίας, και η προσέγγισή της έχει κυριαρχηθεί από βραχυπρόθεσμες ανησυχίες. Αλλά μια στενή και φιλόδοξη προσέγγιση δεν εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ΕΕ, καθώς κάνει λίγα για να καλλιεργήσει πραγματική σταθερότητα μεταξύ των γειτόνων της.

Η πολιτική και οικονομική πρόταση της ΕΕ στους γείτονές της είναι μικρή, και δεν παρέχει κίνητρα είτε για στενότερη συνεργασία είτε για μεταρρυθμίσεις. Οι γείτονες στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή δεν τους προσφέρεται η ευκαιρία να γίνουν μέλη της ΕΕ και η υποστήριξη είναι περιορισμένη στην οικονομική βοήθεια και μια ήπια αναβάθμιση των εμπορικών δεσμών. Επιπροσθέτως, η προσέγγιση της ΕΕ δεν ήταν στρατηγική: η Ένωση έχει παράσχει σχετικά μικρή στήριξη σε γείτονες όπως η Τυνησία, όπου οι προσπάθειες για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων έχουν μια καλή ευκαιρία να πετύχουν, προσφέροντας σημαντική άνευ όρων οικονομική βοήθεια σε απολυταρχικά καθεστώτα όπως η Αίγυπτος.

Η ΕΕ έχει επίσης καταβάλει ελάχιστες προσπάθειες για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας. Οι Ευρωπαίοι έχουν παραγκωνιστεί στη συριακή σύγκρουση, και τώρα επίσης στη Λιβύη. Τα κράτη-μέλη είναι συχνά διαιρεμένα, καθιστώντας αδύνατη μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Την ίδια στιγμή, άλλοι παράγοντες, όπως η Κίνα, τα κράτη του Κόλπου, το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν κερδίσει επιρροή εις βάρος της ΕΕ. Η Λιβύη τώρα ρισκάρει να χωριστεί μεταξύ των τουρκικών και ρωσικών σφαιρών επιρροής.

Η πανδημία του κορονοϊού θα επιφέρει βαρύ πλήγμα σε πολλούς από τους νότιους γείτονες της ΕΕ, καθιστώντας μια στρατηγική επανεξέταση της προσέγγισης της ΕΕ ακόμη πιο επείγουσα. Ενώ οι περισσότεροι από τους νότιους γείτονες δεν έχουν πληγεί σημαντικά από την ίδια την κρίση, θα υποστούν πλήγμα από τις οικονομικές επιπτώσεις. Η ανεργία και η κοινωνική αστάθεια θα τροφοδοτήσουν την αστάθεια, τη μετανάστευση προς την Ευρώπη και πιθανώς τις συγκρούσεις.

Η Ευρώπη θα χρειαστεί να βοηθήσει τους γείτονές της να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό και τις οικονομικές επιπτώσεις. Αλλά η ΕΕ δεν θα πρέπει να παραβλέψει την μακροπρόθεσμη εικόνα. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν η γειτονιά τους να είναι σταθερή, πρέπει να λάβουν περισσότερη ευθύνη για την ασφάλειά της. Θα πρέπει να παράδειγμα, να είναι πιο προνοητικοί στη Λιβύη, συμφωνώντας σε μια ενιαία στρατηγική, προσπαθώντας να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός και να παρέχουν στρατεύματα για μια ειρηνευτική αποστολή μόλις επιβληθεί κατάπαυση του πυρός.

Η ΕΕ θα πρέπει να κάνει στις χώρες στη νότια γειτονιά της μια πιο φιλόδοξη προσφορά: βαθύτερη πρόσβαση στην αγορά, περισσότερες ευκαιρίες ώστε οι πολίτες τους να εργαστούν στην Ευρώπη και περισσότερη οικονομική και τεχνική βοήθεια. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να αναπτύξει ένα μοντέλο εταιρικής σχέσης για τις δημοκρατικές χώρες στην περιοχή που θα ήταν επιλέξιμες για ένταξη εάν δεν υπήρχε η γεωγραφική θέση. Την ίδια στιγμή, η Ένωση θα πρέπει να θέσει στόχο την οικονομική της βοήθεια πιο στρατηγικά, οδηγώντας τις χώρες να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους εξωτερικής πολιτικής της, και να μειώσουν τη στήριξη εάν αρνηθούν.

Πηγή: CER

 

 

Share This