Μετά τις σφοδρές επικρίσεις και τις μηνύσεις που δέχτηκε η εταιρεία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, Τζεφ Μπέζος, Amazon.com, για πλημμελείς κανόνες ασφαλείας, αλλάζει τροπάριο και διαβεβαιώνει τους υπαλλήλους της ότι δεν θα χρεώνονται με έξτρα ωράριο ή υποπαραγωγικότητα αν χάνουν χρόνο από την εργασία τους για να… πλύνουν τα χέρια τους.

Υπενθυμίζεται ότι εργαζόμενοι είχαν καταθέσει μηνύσεις κατά του αμερικανικού κολοσσού για τη στάση του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ κατέβηκαν και σε απεργίες.

Με μήνυμα που απέστειλε προσφάτως στους υπαλλήλους της στο εργοστάσιο του Staten Island, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα αντιμετωπίζουν πειθαρχικές κυρώσεις αν δεν πετυχαίνουν τους στόχους ολοκλήρωσης των εργασιών που πρέπει κάθε ώρα. Η ώρα που ξοδεύουν σε μέτρα ασφάλειας, όπως το πλύσιμο των χεριών, δεν θα προσμετράται εναντίον τους στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί η Amazon με την ονομασία «Time Off Task», που περιορίζει τον αριθμό των μη παραγωγικών λεπτών που επιτρέπεται να έχουν κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι η πιο επιεικής πολιτική, που καθιερώθηκε ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, είχε εφαρμοστεί από τα μέσα Μαρτίου.

Η νομική ομάδα της Amazon μοιράστηκε το μήνυμα τη Δευτέρα με τον δικαστή που χειρίζεται αγωγή που κατέθεσαν εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, οι οποίοι κατηγορούν την εταιρεία ότι με τις «επικίνδυνες και καταπιεστικές» πολιτικές της, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τις συνέπειες του κορωνοϊού.

Όπως καταγγέλλουν πάντως οι εργαζόμενοι, δεν ενημερώθηκαν ποτέ για αυτή την αλλαγή πολιτικής από την Amazon.

«Συνεχίζω να εργάζομαι όσο γρήγορα εργαζόμουν και πριν το ξέσπασμα του COVID-19 και κάνω ό,τι ακριβώς έκαναν και πριν, όπως το να αποφεύγω τις “επισκέψεις” στην τουαλέτα, ώστε να μην χαμηλώσει το ποσοστό παραγωγικότητας», αναφέρει ο εργαζόμενος Ντέρικ Πάλμερ.

Η Amazon από την πλευρά της, αρνείται ότι υπέπεσε σε κάποιο σφάλμα. Η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι έχει κάνει πάνω από 150 αλλαγές στην πολιτική της για να προστατεύσει τους υπαλλήλους της και αναμένεται να ξοδέψει πάνω από 800 εκατ. δολάρια για μέτρα κατά του κορωνοϊού, όπως την αγορά μασκών, αντισηπτικών, θερμικών καμερών και περισσότερων σημείων όπου θα μπορεί κανείς να πλένει τα χέρια του.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This