Των Marek Dabrowski, Marta Dominguez-Jimenez, Georg Zachmann

Τα τελευταία έξι χρόνια, η Ουκρανία υπήρξε θύμα της αυξημένης ρωσικής επιθετικότητας -στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής. Στην πραγματικότητα, το 2013, ασκήθηκε οικονομική πίεση για να προσπαθήσει να πείσει τον Ουκρανό πρόεδρο Viktor Yanukovych να μην υπογράψει τη συμφωνία εταιρικής σύνδεσης με την ΕΕ. Αν και προσωρινά πέτυχε, αυτή η πίεση προκάλεσε τις διαδηλώσεις του Euromaidan τον Νοέμβριο ρου 2013, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην κατάρρευση του καθεστώτος του Yanukovych τον Φεβρουάριο του 2014 και στη συνέχεια στη ρωσική στρατιωτική παρέμβαση.

Στους επόμενους μήνες, η Ρωσία συνέχισε να ασκεί πίεση για να σταματήσει τη συμφωνία σύνδεσης, ή τουλάχιστον το εμπορικό της στοιχείο, τη Βαθιά και Ολοκληρωμένη Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (DCFTA), την οποία η Ρωσία (εσφαλμένα) έκρινε επιζήμια για τα συμφέροντά της, υποστηρίζοντας ότι οι μηδενικών δασμών εισαγωγές από την ΕΕ στην Ουκρανία θα μπορούσαν εύκολα να διαρρεύσουν στη Ρωσία. Παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν να αποφύγει μια εμπορική σύγκρουση μέσω αναστολής ενός έτους και τριμερών διαπραγματεύσεων, η DCFTA τελικά τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2016. Η Ρωσία απάντησε καταργώντας μονομερώς τη συμφωνία για το διμερές εμπόριο με την Ουκρανία, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ μετά από τη διάλυση της ΕΣΣΔ στο τέλος του 1991.

Η στρατιωτική σύγκρουση και οι επακόλουθες κυρώσεις στο ρωσικό εμπόριο έπληξαν σοβαρά την ουκρανική οικονομία. Η Ρωσία είναι εδώ και καιρό ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας, ενώ και οι δύο οικονομίες ήταν βαθιά συνδεδεμένες από την εποχή της σοβιετικής ένωσης. Από τη μία πλευρά, η DCFTA με την ΕΕ άνοιξε νέες ευκαιρίες εμπορίου και επενδύσεων. Η Ουκρανία έπρεπε να επαναπροσδιορίσει τις εμπορικές της σχέσεις με την Ρωσία στην ΕΕ και με άλλους εταίρους σε μια σχετικά μικρή περίοδο, παρόμοια με την εμπειρία διαφόρων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στις αρχές της δεκαετίας του 90.

Αυτό το blog post βασισμένο στην πιο περιεκτική μελέτη, περιγράφει τις βαθιές μεταβολές στο εμπόριο της Ουκρανίας που είχαν σημειωθεί στα τελευταία πέντε χρόνια. Δείχνει ότι οι φόβοι της Ρωσίας για εκ νέου προσανατολισμό του εμπορίου της Ουκρανίας προς τη Δύση, έχουν γίνει πραγματικότητα.

Μια αλλαγή στους εμπορικούς εταίρους
Από την αρχή της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, η ΕΕ έχει δραστικά αυξήσει το μερίδιο της στις ουκρανικές εξαγωγές, και έγινε μακράν ο βασικός εμπορικός εταίρος.

Το 2012, η Ρωσία ήταν ο προορισμός για το 25,7% των ουκρανικών εξαγωγών, σε σχέση με το 24,9% της ΕΕ. Έξι χρόνια αργότερα, το μερίδιο της Ρωσίας στις εξαγωγές της Ουκρανίας είχε μειωθεί σε μόλις 7,7% ενώ το ποσοστό της ΕΕ αυξήθηκε στο 42,6%. Ίσως το πιο ενδιαφέρον, το συνδυασμένο μερίδιο αυτών των δύο προορισμών παρέμεινε σταθερό σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, αντιστοιχεί σε ελαφρώς περισσότερες από τις μισές ουκρανικές εξαγωγές. Το ποσοστό των άλλων τεσσάρων πιο μεγάλων εξαγωγικών εταίρων της Ουκρανίας -Κίνα, Αίγυπτος, Ινδία και Τουρκία- αυξήθηκε από το 15,5% το 2012 στο ανώτατο όριο του 23% το 2015, και μετά πάλι στο 17,5% το 2018.

Αβέβαιες προοπτικές
Μετά από τρία χρόνια μερικής οικονομικής και εμπορικής ανάκαμψης, η Ουκρανία έχει πληγεί από τη νέα κρίση του κορονοϊού. Όταν γραφόταν αυτό το άρθρο, ήταν αδύνατο να προβλεφθεί το βάθος και η διάρκεια της κρίσης, ενώ πολλοί άλλοι παράγοντες αβεβαιότητας παραμένουν: η ταχύτητα των οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη και να αυξήσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ουκρανικής οικονομίας, και οι προοπτικές για την επίλυση της σύγκρουσης με την Ρωσία. Το μέλλον των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ είναι επίσης αβέβαιο. Για παράδειγμα, η ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stram II θα αποδυναμώσει την θέση της Ουκρανίας στην αγορά μεταφοράς αερίου μεταξύ Ρωσία και ΕΕ, και η εισαγωγή ενός φόρου προσαρμογής άνθρακα από την ΕΕ, θα επηρέαζαν αρνητικά τις εξαγωγές μετάλλων και χημικών στην Ευρώπη.

Πηγή: Bruegel

Share This