Οι τουρκικές κρατικές τράπεζες διπλασίασαν το σορτάρισμά τους στο ξένο συνάλλαγμα τις τελευταίες έξι εβδομάδες, στα 8,3 δισ. δολάρια για να βοηθήσουν στην στήριξη της λίρας, στην μεγαλύτερη άμεση παρέμβασή τους εδώ και χρονιά, σύμφωνα με τέσσερις τραπεζικές πηγές του Reuters.

Τα από κοινού σορταρίσματα των κρατικών τραπεζών, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής του χρηματοπιστωτικού τομέα BDDK, έρχονται να προστεθούν στις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας των 90 δισ. δολαρίων τον τελευταίο χρόνο.

Η λίρα έχει αντιμετωπίσει πιέσεις από τη μείωση των επιτοκίων του περασμένου έτους για την στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης –ζωτικής σημασίας για την μακρά πολιτική κυριαρχία του Erdogan- και να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού.

Οι κρατικές τράπεζες συχνά πουλάνε δολάρια που έχουν δανειστεί από την κεντρική τράπεζα για να σταθεροποιήσουν το νόμισμα, αλλά εκτός από κάποιες σύντομες διακοπές, έχουν διατηρήσει μια ουδέτερη καθαρή θέση ξένου συναλλάγματος από τις αρχές του 2000 και την χρηματοπιστωτική κρίση της Τουρκίας.

Αυτό άλλαξε στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησαν την πιο απότομη επέκταση των σορτ θέσεών τους κατά τα πέντε τελευταία χρόνια, φθάνοντας μια καθαρή σορτ θέση των 4,3 δισ. δολαρίων στις 22 Μαΐου και σχεδόν διπλασιάζοντάς του μέχρι τις 3 Ιουλίου.

Αυτό τους ώθησε πέρα από το όριο του 20% που έχουν θέσει οι αρχές, αν και επιτρέπεται κάποια παρέμβαση για μικρό χρονικό διάστημα.

Οι μεγάλες σορτ θέσεις θα μπορούσαν να εκθέσουν τις τράπεζες σε ζημιές εάν η λίρα υποχωρήσει ξαφνικά. Ήταν ασαφές εάν οι κρατικές τράπεζες έχουν “χετζάρει” τις θέσεις τους για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο.

Αντιθέτως, οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν long θέσεις ύψους 4,1 δισ. δολαρίων σε ξένο συνάλλαγμα.

“Υποπτεύομαι ότι οι κρατικές τράπεζες δίνουν ένα χέρι βοηθείας καθώς τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν σχεδόν εξαντληθεί”, ανέφερε μία τραπεζική πηγή στο Reuters.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως η κεντρική τράπεζα εκτιμάται ότι έχει πουλήσει περί τα 60 δισ. δολάρια σε αποθεματικά το 2020 έναντι των 32 δισ. δολαρίων το 2019, ενώ η συνδυασμένη έκθεση των βραχυπρόθεσμων σορτ θέσεων των κρατικών τραπεζών ήταν άνω του 25% των αποθεματικών τους.

 

Share This