Η παροχή οικονομικής στήριξης στα κράτη μέλη από την ΕΕ και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Ακόμη, Γερμανοί συνταξιούχοι στην Ελλάδα.

H Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στο πακέτο οικονομικής βοήθειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο τη στήριξη της οικονομίας των κρατών μελών της ΕΕ εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και αναφέρει: “Ήδη η δικαιοσύνη απέναντι στις επόμενες γενιές επιτάσσει τον ακριβή έλεγχο της διάθεσης των χρημάτων. Τα χρέη θα πρέπει να επιστραφούν στους φορολογουμένους και κυρίως στους Γερμανούς. Και το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, δεν το αμφισβητεί κανείς. Θα ήταν λοιπόν θαυμάσιο, εάν το ταμείο που δημιουργήθηκε εξαιτίας του κορωνοϊού μπορούσε να εμπνεύσει για νέες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Η ΕΕ θα γινόταν με αυτόν τον τρόπο πιο εύπορη και θα ήταν περισσότερο προστατευμένη απέναντι στις κρίσεις. Η ήπειρος θα έβγαινε ενισχυμένη από την πανδημία”.

O Ερντογάν δεν διαθέτει τόσο μεγάλη στήριξη

H εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της αναφέρεται στην απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η εφημερίδα σχολιάζει: “Φυσικά αυτή η απόφαση έχει και μια συμβολική αξία που δεν πρέπει κανείς να υποτιμά και συσπειρώνει τη χώρα παρά τα εμπόδια (το εξωτερικό! οι κοσμικοί! οι άλλοι!) πίσω από την ισχυρή απόφαση του αρχηγού. Οι δείκτες πάντως στις δημοσκοπήσεις υπήρξαν και καλύτεροι, η οικονομία επίσης. Εκτός όμως από τους πολιτικούς τακτικισμούς υπάρχει και μια εσωτερική πάλη ιδεών: μια ακόμα προσπάθεια να πνιγεί το πνεύμα των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013 και να αποθαρρύνουν όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Τουρκία που θέλουν έναν ανοιχτό τρόπο ζωής. Όλους αυτούς που αναζητούν τη συμφιλίωση με τους ίδιους και τον κόσμο. Ή απλά θέλουν μια δουλειά και μια καλή ζωή, ανεξάρτητα σε ποια πολιτική ή θρησκεία πιστεύουν ή από ποιο έθνος προέρχονται”.

Και η εφημερίδα επισημαίνει σχετικά με το αν ο Ερντογάν θα τα καταφέρει: “Πρόσφατα μια δημόσια τηλεδιάσκεψη νέων, ο Ερντογάν δέχθηκε τόσα πολλά αρνητικά σχόλια που η υπηρεσία αυτή των σχολίων διακόπηκε στο διαδίκτυο. Η αντιπολίτευση δεν παίζει αυτό το παιχνίδι του πολιτικού διχασμού.Επιπλέον δημιουργούνται νέα κεντροδεξιά κόμματα στην Τουρκία, εν μέρει και από κόμματα που έχουν αποσχισθεί από το κόμμα του Ερντογάν. Η απόφαση του Ερντογάν δεν έχει στήριξη. Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία δεν είναι κατά των μεταρρυθμίσεων αλλά η τιμή για ένα κιλό κρεμμύδια έχει μεγαλύτερη σημασία για τη ζωή τους από ό,τι να φουσκώνουν για λίγες μέρες από περηφάνια για τον Σουλτάνο Φατίχ Μεχμέτ”.

Γερμανοί συνταξιούχοι στην Ελλάδα

Στο θέμα της μεταφοράς της κατοικίας Γερμανών συνταξιούχων στην Ελλάδα με δέλεαρ φορολογικά κίνητρα επανέρχεται το Focus μετά την αρχική δημοσίευση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt πριν από τρεις ημέρες. Το περιοδικό σημειώνει: “Όλο και περισσότεροι Γερμανοί συνταξιούχοι πρέπει να πληρώνουν φόρους. Τώρα όμως υπάρχει εναλλακτική: η ηλιόλουστη Ελλάδα προσελκύει συνταξιούχους με πολύ μικρούς φορολογικούς συντελεστές”.

Το περιοδικό μάλιστα δίνει και συγκεκριμένα παραδείγματα: “Ο εύπορος συνταξιούχος Γ. παίρνει κάθε χρόνο 30.000 ευρώ σύνταξη. Επίσης από ενοίκια κερδίζει άλλες 10.000 ευρώ και άλλες 10.000 από τοποθετήσεις κεφαλαίων. Έτσι κάθε χρόνο διαθέτει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 50.000. Στη Γερμανία θα πλήρωνε 12.141 € φόρο εισοδήματος συν 5,5 % φόρο αλληλεγγύης (667,76 €) = συνολικά 12.808,76 € σε φόρους. Στην Ελλάδα θα πλήρωνε 3.500 €. Εάν λοιπόν ο Γερμανός συνταξιούχος μετακόμιζε στην Ελλάδα θα αποταμίευε 9.300 Euro”.

Μαρία Ρηγούτσου

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Share This