Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές του απαγόρευσαν να εγκαταλείψει την Μόσχα καθώς κατηγορείται για συκοφαντία και πως το μέτρο αυτό συνιστά μια προσπάθεια να περιορίσουν την αντιπολιτευτική του δραστηριότητα στις περιφέρειες.

Οι ανακριτές κάλεσαν τον Ναβάλνι σήμερα για ανάκριση καθώς του ασκήθηκε ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι συκοφάντησε έναν βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος εμφανίζονταν μαζί με άλλους παράγοντες σ’ ένα βιντεοκλίπ του Κρεμλίνου στο οποίο υποστήριζαν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, οι οποίες εγκρίθηκαν με την πανεθνική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, επιτρέπουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να ασκήσει δύο ακόμη εξαετείς προεδρικές θητείες, μετά την λήξη της θητείας του το 2024 και να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036. Ο Ναβάλνι είχε χαρακτηρίσει όσους συμμετείχαν στο βιντεοκλίπ του Κρεμλίνου προδότες που δεν έχουν συνείδηση και διεφθαρμένους λακέδες.

Ο Ναβάλνι χαρακτήρισε την ποινική δίωξη για συκοφαντία ως δίωξη με πολιτικά κίνητρα η οποία έχει στόχο να παρατείνει την δίωξη του καθώς η έκτιση της ποινής που του επεβλήθη από προηγούμενη υπόθεση φθάνει στο τέλος της.

Ο Αλεξάντρ Γκόλοβατς, νομικός που εργάζεται για το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ότι σήμερα αστυνομικοί έφθασαν στους χώρους του Ιδρύματος για να πραγματοποιήσουν έρευνες, χωρίς να είναι σαφέμε τι σχετίζεται αυτή η επίσκεψή τους αυτή.

Ο ηλικίας 44 ετών Ναβάλνι σε περίπτωση που κριθεί ένοχος για συκοφαντία, θα του επιβληθεί πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ρουβλίων (12.214 ευρώ) ή 240 ώρες υποχρεωτικής εργασίας.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι χαρακτήρισε την εντολή απαγόρευσης να εγκαταλείψει την Μόσχα ως μια προσπάθεια να τον εμποδίσουν να περιοδεύσει στην Ρωσία πριν από τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, στις οποίες σχεδιάζει να καλέσει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν ‘έξυπνα’ ώστε να υπονομευθεί το κυβερνών κόμμα της “Ενιαίας Ρωσίας”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Share This