Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται συμφωνίες για την εκ των προτέρων αγορά πιθανών εμβολίων κατά του COVID-19 με τις φαρμακοβιομηχανίες Moderna, Sanofi και Johnson & Johnson και εταιρείες βιοτεχνολογίας BioNtech και CureVac, σύμφωνα πηγές του μπλοκ που επικαλείται το Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές ακολουθούν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο από τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ με την AstraZeneca για την εκ των προτέρων αγορά 400 εκατομμυρίων δόσεων του δυνητικού εμβολίου κατά του COVID-19, που θα είναι κατ ‘αρχήν διαθέσιμο και στα 27 έθνη της ΕΕ.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες συνομιλίες κοινοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνάντηση με υπουργούς υγείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο την Πέμπτη, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι πολλαπλές συνομιλίες επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα του μπλοκ για την προμήθεια δόσεων δυνητικών εμβολίων και φαρμάκων κατά του COVID-19 μετά τις προγενέστερες κινήσεις της Ουάσινγκτον στην εξασφάλιση ελπιδοφόρων θεραπειών και εμβολίων.

«Συζητάμε με αρκετές εταιρείες για πιθανά εμβόλια κατά του COVID-19», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ στο Reuters σήμερα, αρνούμενος ωστόσο να αποκαλύψει με ποιες συγκεκριμένες εταιρείες καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι εμπιστευτικές.

Περισσότερα από 150 πιθανά εμβόλια αναπτύσσονται και δοκιμάζονται σε όλο τον κόσμο στην προσπαθεια να ανακοπεί η επέλαση της πανδημίας. Από τις 23 κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, τουλάχιστον τρεις βρίσκονται στην τελική δοκιμή Φάσης III – εκείνες των Sinopharm και Sinovac Biotech της Κίνας και της AstraZeneca του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Share This